Antena Meniu Search
x

Parlamentul European a votat ca gazul natural și energia nucleară să fie considerate "verzi". Iohannis a salutat decizia PE

Parlamentul European a votat miercuri etichetarea ca durabilă a energiei din surse gaziere şi nucleare, în cadrul clasificării UE pentru finanţare ecologică, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.07.2022, 14:24

Parlamentul European a votat ca gazul natural și energia nucleară să fie considerate "verzi". Iohannis a salutat decizia PE
Parlamentul European a votat ca gazul natural și energia nucleară să fie considerate "verzi". Iohannis a salutat decizia PE - Shutterstock

Propunerea are rolul de a dirija investiţiile private în sensul atingerii obiectivului Uniunii Europene pentru anul 2050 - emisie "netă zero" de gaze cu efect de seră.

Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste şi de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică (în engleză "greenwashing", literal "vopsire în verde" - n. red.) privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia.

Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept durabilă ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune.

Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023 dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni. 

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a salutat decizia PE

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia de miercuri Parlamentului European privind „taxonomia verde”. 

„Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe Twitter. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Parlamentul European a votat ca gazul natural și energia nucleară să fie considerate "verzi". Iohannis a salutat decizia PE