Antena Meniu Search
x

Cărbunele revine în Europa. Țările care repornesc centralele pe lignit pentru a înlocui gazul rusesc

Criza energetică accentuată de războiul din Ucraina determină statele Uniunii Europene să își regândească prioritățile și să își schimbe unele politici. Mai exact, Olanda, Germania, Italia și Austria au decis să își redeschidă centralele care consumă cărbuni pentru a produce electricitate, notează France24.

de Adrian Popovici

la 21.06.2022, 12:14

Olanda a eliminat limitele de producție din centralele sale electrice pe bază de cărbune.
Criza energetică îi forțează pe europeni să redeschidă centralele pe bază de cărbuni. - Profimedia

Olandezii au decis să ridice toate restricțiile legate de centralele electrice pe bază de cărbuni care, anterior, erau limitate doar la o treime din potențialul de producție. O decizie similară a fost luată și de guvernanții din Germania și Viena.

"Cabinetul a decis să retragă imediat restricțiile privind producția din centralele electrice pe bază de cărbune din 2002 până în 2024", a declarat Rob Jetten, ministrul olandez al climei și energiei. El a subliniat că această decizie a fost luată după consultările cu "colegii europeni".

Chiar dacă au luat o măsură similară, germanii au ținut să sublinieze faptul că încă își propun să închidă toate centralele care consumă cărbuni până în 2030, ca parte a politicilor legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Data de renunțare la cărbune în 2030 nu este deloc pusă la îndoială", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului economiei, Stephan Gabriel Haufe, într-o conferință de presă. El a mai subliniat că acest obiectiv este "mai important ca niciodată".

Pe acelaşi subiect

Criza energiei, accentuată de războiul din Ucraina

Invazia Rusiei asupra Ucrainei a a dus la creșterea costurilor la energie și a accentuat instabilitatea pieței la nivel global. Gigantul Gazprom a oprit deja livrările către o serie de țări europene, inclusiv Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda.

Germania are un grad crescut de dependență energetică față de Rusia. În contrast cu media europeană și cu germanii, olandezii importă de la ruși doar 15%, dar rămân îngrijorați de potențialele evoluții ale situației geopolitice și ale pieței. În acest context, după cum explică ministrul economiei, decizia de a reveni la cărbune este "amară, dar indispensabilă pentru reducerea consumului de gaze naturale".

De la începutul invaziei, Germania a făcut pași importanți către reducerea dependenței de gazele naturale vândute de Gazprom. Astfel, în ultimele luni a reușit să își reducă dependența de importurile rusești de la 55% la doar 35%.

Guvernul a cerut, de asemenea, umplerea rezervelor de gaz până la 90% din capacitate înainte de iarnă, pentru a se proteja împotriva unei reduceri suplimentare a ofertei. Guvernul Germaniei, o coaliție între social-democrați, liberali și verzi, își propune să închidă toate centralele electrice pe cărbune până în 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Cărbunele revine în Europa. Țările care repornesc centralele pe lignit pentru a înlocui gazul rusesc