Antena Meniu Search
x

Iranul cere boicotarea Israelului. Ayatollahul Ali Khamenei a lansat un apel către musulmani să oprească exporturile de petrol și alimente

Război Israel - Hamas. Liderul Suprem al Iranului spune că țările musulmane ar trebui să oprească exporturile de petrol și alimente către Israel. Egiptul a deschis frontiera de la Rafah pentru o parte din refugiaţii din Fâşia Gaza. Autorităţile de la Cairo au anunţat că vor permite trecerea celor aflaţi în stare critică și a cetățenilor străini. Situaţia în enclavă devine din ce în ce mai grea. Armata Israelului a trecut la a treia etapă a războiului. Cea mai mare tabără de refugiați a fost bombardată marţi de Israel pentru a elimina un comandant Hamas. Numărul morţilor este încă incert. În timp ce oficialii palestinieni spun că 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, Hamas susţine că sunt sute de victime. 

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 12:37

Iranul cere boicotarea Israelului. Ayatollahul Ali Khamenei a lansat un apel către musulmani să oprească exporturile de petrol și alimente
Iranul cere boicotarea Israelului. Ayatollahul Ali Khamenei a lansat un apel către musulmani să oprească exporturile de petrol și alimente - Profimedia

Liderul suprem al Iranului a lansat un apel către statele musulmane să oprească exporturile de petrol și alimente către Israel. Ayatollahul Ali Khamenei a cerut iar ca Israelul să înceteze bombardarea Fâșiei Gaza, a informat presa de stat, citată de Reuters. 

Liderul suprem al Iranului cere boicotarea Israelul

"Bombardamentele asupra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze imediat... exporturile de petrol și alimente către regimul sionist ar trebui oprite", a spus Khamenei într-un discurs, potrivit presei de stat iraniene.

Israelul a promis că va distruge Hamas, gruparea susținut de Teheran, care controlează Fâşia Gaza, ca răzbunare pentru masacrul din 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morţi și peste 200 ostatici. Israelul a lansat un bombardament fără precedent asupra Fâşiei Gaza unde a impus un asediu.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că peste 8.000 de oameni au fost uciși. Conducătorii Iranului au avertizat Israelul că dacă nu reușește să pună capăt agresiunii împotriva palestinienilor, conflictul din Orientul Mijlociu va escalda. Aceştia au avertizat că grupările proxy susţinute de Teheran în Orientul Mijlociu sunt gata să acționeze.

Israelul a bombardat cea mai mare tabără de refugiaţi pentru a elimina un comandant Hamas

Armata israeliană a bombardat marţi seară cea mai mare tabără de refugiaţi din Fâşia Gaza, pentru a "elimina" un lider Hamas. Atacul s-a soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, în ciuda apelurilor de a cruţa civilii. Potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, care controlează Gaza din 2007, bombardamentul de marţi asupra taberei Jabaliya (116.000 de refugiaţi), din nordul teritoriului a făcut "peste 50" de morţi şi sute de răniţi.

Armata israeliană a confirmat acest bombardament, precizând că l-a vizat cu succes pe Ibrahim Biari, prezentat drept unul dintre responsabilii atacului brutal din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, şi care se afla într-un "complex vast de tuneluri subterane" de unde conducea operaţiunile.

Arabia Saudită a condamnat miercuri "în cei mai fermi termeni posibil" bombardamentul asupra taberei Jabaliya, care "a ucis şi rănit un număr mare de civili nevinovaţi". Qatarul, implicat în încercările de a rezolva criza ostaticilor deţinuţi de Hamas, a condamnat "un nou masacru" şi a avertizat împotriva operaţiunilor care ar putea "submina eforturile de mediere". Marţi seară, Bolivia a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul, pentru a denunţa "ofensiva sa (...) disproporţionată", potrivit La Paz. La rândul lor, Chile şi Columbia au anunţat că îşi vor rechema ambasadorii de la Tel Aviv.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va reveni vineri în Israel pentru a se întâlni cu reprezentanţii guvernului local, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al cabinetului său, Matthew Miller. Şeful diplomaţiei americane va face apoi "alte opriri în regiune", a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a preciza următoarele destinaţii sau datele acestui nou turneu, care are loc la doar două săptămâni după precedenta deplasare în regiune a secretarului de stat american

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Iranul cere boicotarea Israelului. Ayatollahul Ali Khamenei a lansat un apel către musulmani să oprească exporturile de petrol și alimente