Antena Meniu Search
x

Video Primele imagini cu străinii blocați în timp ce pleacă din Gaza prin Rafah. Punctul de frontieră spre Egipt a fost deschis. Anunțul MAE despre români

Război Israel - Hamas. Punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Egipt, a fost deschis astăzi, pentru a permite evacuarea străinilor și a răniților. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah. 500 de persoane care deţin pașapoarte străine vor avea voie să părăsească Gaza astăzi în urma unui acord negociat de Qatar și Egipt. 

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 11:36

Vezi și

"În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene, împreună cu autorităţile egiptene, au informat în cursul nopţii că, urmare a negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt", afirmă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Prima evacuare din Gaza. Ce se întâmplă cu românii

Conform informaţiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale, cazurile medicale şi cetăţenii din statele cu comunităţi reduse în Fâşia Gaza, arată MAE.

Pe reţelele de socializare circulă imagini care ar surprinde primul lot de cetățeni străini sau cu dublă cetăţenie în timp ce ies din Gaza. Agenţia AFP a difuzat imagini cu cozi lungi de ambulanțe și persoane în scaune cu rotile la punctul de trecere a frontierei Rafah. Egiptul a transmis că va permite intrarea a 81 de răniți grav.

Pe acelaşi subiect

Terminalul urma să permită doar trecerea răniţilor, dar autoritățile s-au răzgândit miercuri dimineața

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au fost autorizaţi să intre în terminal către ora 07:45 GMT, după ce autorităţile egiptene au anunţat deschiderea acestuia în mod excepţional pentru a permite trecerea a aproape 90 de răniţi palestinieni şi a în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini, potrivit AFP, citat de Agerpres

Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.

4.000 de răniţi au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului. Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt. ''Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei'', a adăugat responsabilul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

''Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile'', a subliniat el. 

Punctul de frontieră Rafah ar urma să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile

"MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea cetăţenilor români şi a familiilor acestora. Autorităţile egiptene şi cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări şi în următoarele zile. Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei şi care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular", subliniază instituţia.

MAE mai arată că, "prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Primele imagini cu străinii blocați în timp ce pleacă din Gaza prin Rafah. Punctul de frontieră spre Egipt a fost deschis. Anunțul MAE despre români