Antena Meniu Search
x

Adolescente de 16 şi 17 ani, omorâte în bătaie de autorităţi, în Iran. Participau la un protest faţă de moartea tinerei agresate de poliţie

Două adolescente de 16 şi 17 ani, omorâte în bătaie de ofiţerii de poliţie, după ce au ieşit în stradă să protesteze pentru drepturile femeilor în Iran. Revoltele au pornit după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini, ar fi fost la rândul ei reţinută în custodia poliţiei şi bătută până la moarte, pentru că nu a respectat regulile stricte privind purtarea hijabului.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.10.2022, 16:05

Nika Shakrami şi Sarina Esmailzadeh
dolescente de 16 şi 17 ani, omorâte în bătaie de autorităţi, în Iran - Twitter / Iran Human Rights Society / Women's Committee NCRI

Două adolescente în vârstă de 16 și 17 ani au devenit cele mai recente victime pe fondul reprimării protestelor din Iran, după ce ar fi fost bătute până la moarte de ofițerii de poliţie, pentru că au avut curajul să îşi strige dreptatea în stradă.

Sarina Esmailzadeh, în vârstă de 16 ani, a fost rănită de ofițeri săptămâna trecută în timpul protestelor la nivel național pentru drepturilor femeilor, când se pare că a fost lovită în cap cu o bâtă, potrivit Amnesty International. Tinerei youtuberiţe i-a fost zdrobit craniul în urma impactului şi a murit la scurt timp după aceea.

Moartea ei a survenit la scurt timp după ce poliţia a predat, în cele din urmă, cadavrul altei adolescente, Nika Shakrami, în vârstă de 17 ani, înapoi familiei ei, după ce autorităţile ar fi refuzat iniţial cererea rudelor. Fata ar fi dispărut după ce ar fi participat la protestele locale.

Iranul fierbe după moartea tinerei agresate de poliţie

Pe acelaşi subiect

Protestele au început după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției, după ce a fost reținută pentru că nu a respectat regulile stricte privind purtarea hijabului. Tânăra a fost arestată pe 13 septembrie, la Teheran, de către Poliţia Moralităţii, o unitate însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict. Ea a murit pe 16 septembrie, la un spital, după ce ar fi fost bătută cu bestialitate de către poliţişti. Potrivit unor activişti, aceasta a fost lovită mortal în zona capului, însă oficiali iranieni au dezminţit această acuzaţie şi au anunţat că deschid o anchetă.

În timp ce poliția susține că a avut un atac de cord la secţie și a intrat în comă, martorii spun că a fost bătută sever de agenţi. Autopsia a sugerat de semenea că a murit în urma une iforme severe de traumă.

Protestatari din aproximativ 164 de orașe au fost văzuți fluturând și arzându-şi hijabul, unii ajungând până la a striga „moarte dictatorului” în fața poliției din statul represiv. Grupurile locale pentru drepturile omului estimează în jur de 133 de decese pe fondul unei reprimări dure a protestelor de către guvern. Alte sute de persoane au fost rănite.

„Autoritățile iraniene au decis cu bună știință să rănească sau să omoare persoane care au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia față de decenii de represiune și nedreptate. Pe fondul unei epidemii de impunitate sistemică care a predominat de mult timp în Iran, zeci de bărbați, femei și copii au fost uciși ilegal în ultima rundă de vărsări de sânge. Fără o acțiune colectivă hotărâtă a comunității internaționale, care trebuie să depășească simplele declarații de condamnare, nenumărate persoane se confruntă cu uciderea, mutilarea, torturarea, agresiunea sexuală sau arestarea numai pentru participarea lor la proteste”, a declarat Organizația Internațională pentru Drepturile Omului - Amnesty.

Potrivit The Sun, Garda Națională Iraniană a început să desfășoare operaţiuni cu femei aflate sub acoperire pentru a se infiltra în grupurile de protestatari. Unitatea a fost înființată de Organizația Serviciului Public Faraja, care face parte din Forțele Armate iraniene și este în strânsă legătură cu actel represive puse în aplicare de poliţia iraniană. Imaginile de la ceremoniile de absolvire ale ofițerilor de sex feminin par să le arate ținând în mână MP5 și AK-47 în timp ce îmbracă uniforma poliției iraniene.

Autorităţile iraniene au blocat joi accesul la Instagram şi Whatsapp

Manifestaţiile au izbucnit imediat după anunţarea morţii tinerei. Protestele s-au extins în 15 oraşe. Autorităţile iraniene au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp. Aflat la sesiunea adunării generale a ONU din New York, preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a susţinut că guvernul său este judecat cu dublă măsură. El a enumerat cazuri în care drepturile omului ar fi fost încălcate chiar în ţările care acuză regimul de la Teheran. Dar, până la urmă, preşedintele a părut să pună la îndoială versiunea poliţiei, potrivit căreia tânăra arestată pentru că nu-şi purta corect vălul ar fi murit din cauze naturale. 

Ebrahim Raisi: În privinţa decesului acelei doamne, dacă este cineva vinovat, cu siguranţă trebuie continuată ancheta. Am comunicat şi familiei sale acest lucru. 

Pe de altă parte, liderul de la Teheran a demonstrat că nu renunţă la ideile sale rigide. El a anulat un interviu cu vedeta postului CNN, Christiane Amanpour, pe motiv că aceasta a refuzat sa poarte văl în timpul discuţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Adolescente de 16 şi 17 ani, omorâte în bătaie de autorităţi, în Iran. Participau la un protest faţă de moartea tinerei agresate de poliţie