Antena Meniu Search
x

Japonia: 30 de cercetatori expusi radiatiilor

Treizeci de cercetatori au fost expusi radiatiilor in timpul unui incident produs intr-un laborator nuclear, conform Agentiei Japoneze pentru Energie Atomica

Incidentul a avut loc intr-un laborator de fizica nuclear din Tokaimura (120 de kilometri de Tokyo), in momentul in care cercetatorii transmiteau un fascicule de proton in aur, totul petrecandu-se in cadrul unui experiment de accelerare a prticulelor.  In momentul in care a fost declarata o problema cauzata de o supraincalzire, in complex se aflau 55 de angajati. Doi dintre acestia au fost expusi la radiatii de 1,7 milisievert, adica putin peste echivalentul unui examen radiologic. Un purtator de cuvant al agentiei a declarat ca starea lor nu provoaca nicio ingrijorare medicala”.

Potrivit JAEA, o substanta radioactiva a fost emisa in mod accidental in timpul experimentului, “din cauza unei supraincalziri provocate in aparenta de probleme tehnice”. Astfel, o parte din aceste radiatii s-au raspandit in atmosfera, dupa ce angajatii au pus in functiune ventilatoarele pentru a scadea nivelul caldurii din laborator, anunta Mediafax.

Purtatorul de cuvant a mai declarat ca a fost vorba despre “o eroare umana”, pentru ca ventilatoarele nu ar fi trebuit utilizate.

Foto: Hepta

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Japonia: 30 de cercetatori expusi radiatiilor