Antena Meniu Search
x

Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la București, că Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie nici să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică.

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 16:08

Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată
Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată - Profimedia Images

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a spus şeful NATO.

”Ucraina are câştiguri semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele ruseşti şi dronele continuă să atace oraşele ucraienene, civili şi infrastructura critică. Acest lucru provoacă suferinţe umane enorme, pe măsură ce iarna vine. Miniştri de Externe din NATO au arătat clar că sprijinul nostru continuu pentru Ucraina este esenţial, în special, sisteme de apărare anti-aeriană suplimentare”, a arătat el.

El a adăugat că aliaţii au anunţat contribuţii suplimentare la Pachetul de Asistenţă Comprehensivă al NATO, oferind ajutoare neletale, inclusiv combustibil şi generatoare.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Întrebat când ar putea adera Ucraina la NATO, Stoltenberg a subliniat că "cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa".

"Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum", a precizat el. "Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată", a spus şeful NATO.

Stoltenberg a insistat că o precondiţie pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuţie este ca această ţară "să triumfe".

El a subliniat totuşi că există multe opţiuni între "nimic şi apartenenţa totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât şi practic".

"Asta îi va întări instituţiile şi o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO privind echipamentele. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va creşte interoperabilitatea şi o va ajuta să se apropie de aderare", a spus şeful NATO.

Stoltenberg: Aderarea Finlandei și Suediei va face Alianţa mai puternică

Secretarul general al NATO a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. "Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei", a declarat Stoltenberg.

”La ultima sesiune, miniştrii de Externe ai Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Republicii Moldova ni s-au alăturat, trei parteneri NATO de valoare, care se confuruntă cu presiunea rusească. Am discutat despre îngrijorările noastre comune privind securitatea şi despre moduri de consolidare a cooperării noastre şi despre accelerarea sprijinului personalizat şi despre reforme şi moduri de a îmbunătăţi securitatea lor şi instituţiile de apărare”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, Jens Stoltenberg.

”Procesul de ratificare pentru aderare la NATO este aproape complet. Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini ai Alianţei. Aş vrea să mulţumim României pentru găzduirea excelentă a acestei Ministeriale NATO. Asta arată încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţă”, a subliniat el.

Stoltenberg: Nu vedem China ca un adversar

În privinţa Chinei, Stoltenberg a spus că NATO nu vede Beijingul ca un adversar şi va discuta cu acesta atunci când este în interesul Alianţei, dar a atras atenţia că trebuie redusă dependenţa de China şi diminuate vulnerabilităţile.

”În această dimineaţă am abordat şi tema provocărilor care vin din partea Chinei la adresa securităţii şi cum trebuie să ne consolidăm rezilienţa. NATO este o alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO. Nu vedem China ca un adversar, vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziţia noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina.

Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniştrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice şi activităţile hibrid şi cibernetice în creştere. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţa de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanţ de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură.

Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

În încheiere, el a mulţumit României pentru "excelenta găzduire" a reuniunii de la Bucureşti. "Acest lucru arată angajamentul puternic al României faţă de NATO", a mai afirmat Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată