Video Jens Stoltenberg: "Locul de drept al Ucrainei este în NATO". Când ar putea Alianţa să lanseze invitaţia oficială de aderare
Ucraina vrea ca NATO să-i adreseze invitaţia oficială de aderare în luna iulie, la summitul din Lituania. Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să o primească, însă abia după încheierea războiului, susţine secretarul general Jens Stoltenberg. Prioritatea este, deocamdată, furnizarea armamentului necesar pentru ca Ucraina să învingă, decisiv, forţele Rusiei.
50 de ţări aliate ale Ucrainei s-au întâlnit în Germania ca să stabilească ce ajutoare pot trimite la Kiev. Cu această ocazie, şeful NATO a vorbit şi despre aderarea Ucrainei.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Locul de drept al Ucrainei este în NATO, așa cum au convenit aliații, dar obiectivul principal este acum să ne asigurăm că Ucraina învinge.
Invitaţia oficială de aderare va fi, probabil, făcută abia după finalul războiului dar, până atunci, Ucraina va continua să primească armament. Aliaţii occidentali i-au transferat deja, în doar câteva luni, peste 230 de tancuri şi 1.500 de vehicule blindate, în vederea viitoarei contraofensive.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Am toată încrederea că, atunci când Ucraina va decide să lanseze noi operaţii, să elibereze şi mai multe teritorii, Ucraina va avea succes.
- Zelenski presează Germania și cere o invitație de aderare la NATO la summit-ul de la Vilnius. Berlinul are îndoieli
- Kremlin: Retorica ''extremistă'' a Kievului arată necesitatea de a continua campania militară în Ucraina
- De ce nu au reușit sancțiunile occidentale să lovească cu adevărat în oligarhii ruşi. La ce averi au ajuns...
Preşedintele Zelenski spune că nu a evaluat, încă, rezultatele discuţiilor din Germania, deoarece aşteaptă raportul ministrului Apărării. Dar reuniunea nu a stabilit niciun termen pentru aderarea Ucrainei la NATO, cum ar fi dorit liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Cei mai mulţi ucraineni, cei mai mulţi europeni şi cei mai mulţi oameni din statele membre nu-i vor înțelege pe liderii Alianței dacă acest summit de la Vilnius nu va include o binemeritată invitație politică pentru ca Ucraina să se alăture Alianței.
Reacţia Kremlinului
La Moscova, posibila aderare a Ucrainei e văzută drept o nouă dovadă că Alianţa este un pericol pentru securitatea Rusiei.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Este evident că NATO continuă pe direcţia de absorbire a Ucrainei şi de a o atrage în Alianţă.
Pe frontul din Donbas, ucrainenii afirmă că unităţile lor continuă să reziste la Bahmut, dar recunosc că inamicul controlează cea mai mare parte a oraşului prefăcut în ruine. Propaganda rusă susţine că mercenarii din gruparea Wagner au cucerit 85 la sută din Bahmut. Dar, oarecum neaşteptat, patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este mai prudent. El avertizează că forţele ucrainene nu sunt încă încercuite, cum s-au grăbit să anunţe unii propagandişti.
Evgheni Prigojin, liderul Wagner: Luptele grele continuă. Iar cei care se grăbesc să vorbească nu fac decât să ne creeze probleme.
În timpul unei vizite la oamenii săi de pe front, Prigojin a denunţat din nou criza muniţiilor de artilerie şi a vorbit de pierderile grele ale forţelor ruse. Şi a învinuit, pentru toate acestea, aşa-numitele "elite" din fruntea Rusiei, pe care le-a şi insultat. Declaraţiile sale, ca şi incidentul în care un avion rusesc a scăpat o bombă chiar într-un oraş din Rusia, confirmă că războiul nu merge chiar aşa cum ar vrea Putin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰