Antena Meniu Search
x

Joe Biden caută soluții pentru aderarea Ucrainei la NATO. Ar fi de acord cu eliminarea unui prim obstacol birocratic

Preşedintele SUA, Joe Biden, este de acord cu eliminarea unuia dintre obstacolele birocratice pentru care Ucraina nu poate să adere la NATO, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu situaţia, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 17.06.2023, 17:05

președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski
Joe Biden caută soluții pentru aderarea Ucrainei la NATO. Ar fi de acord cu eliminarea unui prim obstacol birocratic - Profimedia Images

Potrivit sursei, Biden ar fi dispus să renunţe la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), care în concluziile summitului NATO de la Bucureşti, din 2008, a fost menţionat ca fiind "următorul pas pentru Ucraina, pe drumul său către aderare".

MAP, un "program de consiliere, asistenţă şi sprijin practic adaptat la nevoile individuale ale ţărilor care doresc să adere la Alianţă", este un proces prin care alte state - inclusiv România - a trebuit să treacă pentru a adera la NATO.

Eliminarea sa ar reprezenta un mic pas în facilitarea aderării Ucrainei la alianţa militară occidentală.

Propunerea, făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Pe acelaşi subiect

Această idee a fost propusă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi a fost discutată atunci când cei doi lideri s-au întâlnit la Washington, la începutul acestei săptămâni, a precizat sursa citată.

Preşedintele american este preocupat de găsirea unei propuneri concrete, care să fie susţinută de restul aliaţilor şi care să semnaleze Ucrainei că face progrese în vederea aderării, a precizat sursa.

Cu toate acestea, Statele Unite încă nu consideră că aderarea Ucrainei la alianţă este iminentă, din cauza reformelor pe care Kievul trebuie să le facă, iar sursa a declarat că propunerea lui Stoltenberg reflectă acest lucru. Propunerea şefului NATO nu stabileşte un calendar specific pentru aderarea Ucrainei la alianţă, lucru pentru care insistă unii membri ai alianţei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că înţelege că ţara sa nu poate deveni membră a NATO atât timp se află încă în război. 

Liderii NATO sunt pe ultima sută de metri a discuţiilor privind pachetul de garanţii şi asistenţă care i se va oferi Ucrainei la summitul NATO din 11-12 iulie, unde a fost invitat şi preşedintele Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Joe Biden caută soluții pentru aderarea Ucrainei la NATO. Ar fi de acord cu eliminarea unui prim obstacol birocratic