Antena Meniu Search
x

Video Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul care decide asupra mandatului de arestare cerut de CPI pentru Benjamin Netanyahu

Razboi Israel - Hamas. Curtea Penală Internaţională a cerut mandate de arestare pentru liderii Hamas, dar şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Procurorul şef al Curţii spune şi că oficialii de la Tel Aviv ar fi recurs la "asasinate intenţionate" şi la înfometarea populaţiei civile palestiniene. Judecătoarea din România, Iulia Motoc, va prezida comisia care decide soarta lui Netanyahu. Amal Clooney, soția actorului George Clooney și renumita avocată specializată în cazuri de genocid şi crime de război, a fost consilier special în cadrul anchetei procurorului.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 09:44

Cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale l-a enervat la culme pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Benjamin Netanyahu: Domnul procuror a creat un precedent care subminează dreptul tuturor statelor democratice de a se apăra împotriva organizațiilor teroriste și a agresorilor. Acest abuz de putere va face din Curtea Penală Internaţională nimic mai mult decât o farsă. 

Netanyahu vede întreg demersul drept o rușine și un atac direct la adresa Israelului.

Vezi și

Benjamin Netanyahu: Israelul duce un război corect împotriva Hamas, o organizație teroristă care a comis cel mai grav atac împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace.

Pe acelaşi subiect

Decizia Curţii Penale Internaţionale i-a uimit şi pe oficialii americani. 

John Kirby, Consiliul Național de Securitate al SUA: Este scandalos. Nu ar trebui să existe, nu poate fi pus semnul egal între Israel și Hamas. 

Furie în Israel

Şi în Israel, cererea a generat un val de comentarii furioase.

Amir Ohana, Președintele Knesset al Israelului: O instituție care nu poate face distincția între agresor și apărător, între o democrație care respectă drepturile omului și o organizație teroristă dedicată distrugerii acesteia în numele valorilor islamulismuluii extrem și fanatismului criminal, constituie un pericol la adresa umanităţii.

Unii israelieni împărtăşesc poziţia preşedintelui Knessetului, alţii au alte priorităţi.

Inbar Goldstein: Nu înțeleg în ce lume trăim unde există simetrie între liderii unei organizații teroriste față de șefii de stat care au fost aleși în mod democratic.

Ministrul israelian al cabinetului de război al premierului Netanyahu a mers pe calea sensibilizării comunităţii internaţionale şi nu pe indignarea produsă de alăturarea Israelului de Hamas.

Benny Gantz, ministrul israelian al cabinetului de război: Acceptarea poziţiei procurorului va afecta capacitatea oricărei țări de a-și proteja cetățenii și va fi o crimă istorică care nu va fi ștearsă.

Mandatul de arestare emis pe numele celor mai înalţi oficiali israelienii nu i-au impresionat prea mult pe cei care protestează de luni întregi pentru a-l determina pe Benjamin Netanyahu să facă tot ce este necesar pentru a-i readuce în ţară pe ostatici.

Vered Tzang, protestatar: Războiul din Gaza este îngrozitor. Știţi, israelienii nu pot vedea tot ce se întâmplă acolo și este un dezastru.

Premierul israelian continuă să aibă aceeaşi atitudine inflexibilă în ceea ce priveşte intervenţia terestră din Fâşia Gaza. Până acum, aproximativ 800 de mii de refugiaţi au reuşit să fugă din oraşul Rafah, iar ceilalţi se adăpostesc în zone în care par cât de cât mai sigure. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul care decide asupra mandatului de arestare cerut de CPI pentru Benjamin Netanyahu