Antena Meniu Search
x

Kim Jong Un a umplut Phenianul de postere cu Putin. Imagini de pe străzile din Coreea de Nord

Vladimir Putin este aşteptat astăzi în Coreea de Nord, în prima sa vizită în ultimii 24 de ani. Pentru a marca momentul istoric, Kim Jong Un a umplut Phenianul de postere cu preşedintele rus. Turneul lui Putin va include şi o vizită la nivel înalt Vietnam, de miercuri până joi.

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 14:44

Înainte cu câteva ore de sosirea sa la Phenian, Vladimir Putin a promis să construiască cu Coreea de Nord sisteme comerciale şi de securitate care să nu fie controlate de Occident şi a promis sprijinul său neclintit într-o scrisoare publicată marţi de presa de stat nord-coreeană înaintea vizitei sale planificate în această ţară, transmite France24.

Într-un articol publicat în Rodong Sinmun din Coreea de Nord, un organ de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere, preşedintele rus a declarat că cele două ţări au dezvoltat relaţii şi parteneriate bune în ultimii 70 de ani, bazate pe egalitate, respect reciproc şi încredere.

"Vom dezvolta mecanisme alternative de comerţ şi de soluţionare reciprocă care nu sunt controlate de Occident şi vom rezista împreună restricţiilor unilaterale nelegitime", a scris Putin. "Şi, în acelaşi timp - vom construi o arhitectură de securitate egală şi indivizibilă în Eurasia".

Vezi și

El a mulţumit Coreei de Nord pentru susţinerea a ceea ce Rusia numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina şi a promis sprijin pentru eforturile Pyongyangului de a-şi apăra interesele în ciuda a ceea ce a numit "presiunea, şantajul şi ameninţările militare ale SUA".

Pe acelaşi subiect

Ce ar putea discuta cei doi lideri

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile "puternice de fraţi de arme" care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în Coreea de Nord, prima datând din anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un. Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a expediat Rusiei mii de containere cu obuze şi rachete pe care armata rusă le-a utilizat în războiul cu Ucraina, în schimbul acestora Moscova oferind Phenianului asistenţă pentru lansarea de sateliţi spion, acţiuni care conform Occidentului ar presupune încălcarea sancţiunilor ONU contra Coreei de Nord. În luna martie Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU programul de monitorizare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Unii comentatori cred că în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord va fi abordată intensificarea exporturilor de muniţii nord-coreene către Rusia, în schimbul furnizării de către aceasta de alimente şi energie, aceiaşi comentatori semnalând în acest sens creşterea de către industria de apărare nord-coreeană a producţiei de muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete şi a celei de rachete de croazieră, astfel de rachete nord-coreene fiind deja folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Kim Jong Un a umplut Phenianul de postere cu Putin. Imagini de pe străzile din Coreea de Nord