Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, la summitul de la Bruxelles: NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziţionat în România

Klaus Iohannis a anunţat că din informaţiile pe care le are de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, NATO a aprobat deja grupul de luptă care a fost solicitat de preşedintele României în discuţiile precedente.

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 11:00

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, inaintea participării la Summitul NATO de la Bruxelles, că în cadrul acestui Summit ”dorim să dovedim că suntem uniţi”. Şeful statului a mai spus că în cadrul reuniunii se discută despre ajutorul pentru Ucraina şi despre necesitatea consilidării securităţii pe Flancul estic.

"Avem o veste foarte bună, (...) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat", a afirmat şeful statului, care a subliniat importanţa consolidării Flancului estic al Alianţei.

Şeful statului a arătat că se va discuta şi despre securitatea pe Flancul Estic şi despre nevoia de consolidare a acestuia. ”Voi spune importanţa unităţii, a sprijinului pentru Ucraina, pentru refugiaţi şi voi invita aliaţii să participe cu ajutoare, în cadrul hub-ului organizat de ţara noastră”, a mai spus preşedintele. 

Preşedintele a mai declarat că armele chimice sunt interzice prin tratatele internaţionale şi toţi speră că va rămâne aşa. 

Pe acelaşi subiect

Cum va lucra România la securitatea proprie, în plus faţă de ceea ce face deja NATO?

Klaus Iohannis, preşedintele României: Securitatea începe de acasă. De aceea am decis la ultima şedinţă CSAT să creştem alocarea pentru Armată din PIB. Se lucrează la un plan îmbunătăţit de dotare. Noi ne dorim să avem aliaţii alături de noi, dar în acelaşi timp ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă.

Românii sunt îngrijoraţi de această situaţie şi vreau să vă spun că nimeni nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare alianţă de apărare care a existat vreodată. Pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol.

Ce va face România pentru securitatea în regiune?

Klaus Iohannis: Forţa de menţinere a păcii este o idee (n.r. a Poloniei) care nu a fost agreată în NATO şi vom vedea în ce măsură putem să ajungem la aşa ceva. Noi suntem însă prezenţi şi vom fi acolo unde este nevoie.

Nici îngrijorările legate de Republica Moldova nu sunt justificate. Sunt doar speculaţii în media. Problemele Moldovei vin din numărul mare de refugiaţi, din slăbiciunea economică şi din situaţia energetică.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială.Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă va fi prezent la această reuniune, alături de şeful statului, Summit la care va participa şi preşedintele SUA Joe Biden, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Klaus Iohannis, la summitul de la Bruxelles: NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziţionat în România