Antena Meniu Search
x

Kosovo a solicitat aderarea la UE, deși cinci state membre, între care România, nu îi recunosc independența

Kosovo a solicitat aderarea la Uniunea Europeană, deși independența sa nu este recunoscută de cinci state membre, inclusiv România, transmite MEDIAFAX.

de Redactia Observator

la 07.12.2021, 22:31

orașul Priștina
Kosovo a solicitat aderarea la UE, deși cinci state membre, între care România, nu îi recunosc independența - Shutterstock

În cadrul întâlnirii cu membrii Consiliului de Stabilizare și Asociere, desfășurată marți la Bruxelles, premierul kosovar Albin Kurti a informat despre intenția guvernului de la Priștina de a solicita formal aderarea la UE. Reprezentanții UE și delegația kosovară au discutat despre evoluțiile recente referitoare la îndeplinirea criteriilor politice, precum și situația în ceea ce privește criteriile economice, cooperarea financiară și punerea în aplicare a Acordului de stabilizare și asociere.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat marți că organizarea unei a treia întâlniri în acest an la Bruxelles între Serbia și Kosovo ar fi „complet inutilă”, întrucât „nu există voință” din partea ambelor părți de a avansa în normalizarea relațiilor lor bilaterale.

Josep Borrell solicită Serbiei și Kosovo să se implice pentru a obține rezultate înainte de reconvocarea părților. Borrell a explicat că nu există implicare din partea Belgradului și a Priștinei, motiv pentru care a exclus deocamdată o nouă rundă, pe care a spus că o va convoca „dacă se poate garanta că va avea rezultate”. „Nu putem forța părțile să se implice în mod constructiv, dar trebuie să gestionez agenda în funcție de posibilele progrese”, a declarat Înaltul Reprezentant.

UE cere relații diplomatice normale între Kosovo și Serbia

Pe acelaşi subiect

Inițiativa diplomatică a UE urmărește să convingă Belgradul și Priștina să normalizeze relațiile în termeni obligatorii și în conformitate cu standardele internaționale, ceea ce reprezintă o condiție „sine qua non” pentru aderarea la Uniunea Europeană. UE a reinițiat procesul în iulie 2020, după o pauză de peste un an, însă, după aproape un deceniu de încercări, s-au înregistrat puține progrese și au intervenit crizele politice actuale din regiune.

Reflectând asupra progresului acestui proces, Borrell a deplâns faptul că acesta a durat „prea mulți ani” și a explicat că situația dintre Serbia și fosta sa provincie ar putea fi rezolvată „acum și nu peste trei ani”, indicând că cetățenii din regiune nu ar trebui să mai aștepte.

Cinci state din UE, între care și România, nu recunosc Kosovo

De la declararea independenței în februarie 2008, Kosovo a considerat aderarea la Uniunea Europeană (UE) ca fiind una dintre prioritățile strategice cheie ale politicii sale externe. Cu toate acestea, procesul de aderare s-a dovedit a fi destul de anevoios și complicat.

Deși 22 de state membre ale UE au recunoscut independența Kosovo, cele cinci state care nu o recunosc – Slovacia, România, Grecia, Cipru și Spania – continuă să blocheze aderarea Kosovo la UE. Drept urmare, Kosovo este considerabil în urmă față de restul țărilor din regiune, fiind ultima țară care a semnat Acordul de Stabilizare și Asociere (ASA) în 2015 și singura din Balcanii de Vest fără libertate de circulație pentru cetățenii săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Kosovo a solicitat aderarea la UE, deși cinci state membre, între care România, nu îi recunosc independența