Antena Meniu Search
x

Video Protest masiv în Serbia față de deschiderea unei mine de litiu. Mii de oameni au blocat bulevarde și autostrăzi

Protest masiv în Serbia. Mii de manifestanți au blocat, sâmbătă, șosele, autostrăzi și artere urbane pentru a împiedica un proiect al guvernului și al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu.

de Redactia Observator

la 05.12.2021, 17:52

protest în Serbia
Imagini de la protestul din Serbia - 4 decembrie 2021 - Profimedia Images

Protestul antiguvernamental şi cu revendicări ecologiste are loc pentru al doilea weekend consecutiv, dar acum demonstranţii au fost mai numeroşi, transmite AGERPRES. Mai exact, o lege adoptată recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activiştii ecologişti considerând că astfel va fi accelerat proiectul dăunător pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide în vestul Serbiei o mină pentru extracţia litiului, un mineral esenţial fabricării bateriilor pentru autoturismele electrice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Protest în Serbia: "Stop investitorilor, salvaţi natura!"

Pe acelaşi subiect

Numeroşi protestatari s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, scandând "Rio Tinto, pleacă de pe râul Drina!" şi purtând lozinci cu mesaje precum "Stop investitorilor, salvaţi natura!" sau "Pentru pământ, apă şi aer".

Reprezentanții companiei anglo-australiene au promis că vor respecta toate standardele de mediu din Serbia şi Europa, însă ecologiştii consideră că proiectul minei de litiu, în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari, va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

Protestul din acest weekend vine cum nu se poate mai rău pentru Partidul Progresist al preşedintelui Aleksandar Vucic, fiind înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor. Manifestațiile au şi o componentă politică - protestatarii au acuzat politica autoritară a guvernului şi au criticat o lege care elimină cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Protest masiv în Serbia față de deschiderea unei mine de litiu. Mii de oameni au blocat bulevarde și autostrăzi