Antena Meniu Search
x

Video La ce vârstă ies la pensie francezii. Două milioane de oameni au ieşit în stradă când au aflat că vor munci doi ani în plus

Francezii nu vor sub nicio formă să muncească mai mulți ani. Peste două milioane de oameni au ieşit în stradă, revoltaţi de creşterea vârstei de pensionare. Cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani a paralizat toată ţara. Au fost anulate sute de curse aeriene, iar trenurile s-au oprit în gări. Manifestaţiile s-au transformat rapid în lupte de stradă cu poliţia în mai multe orașe. Haos a fost şi în Belgia, unde pompierii au luat cu asalt sediul Comisiei Europene. 

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 19:24

Vezi și

"Veniţi să paralizăm Franţa!" a fost îndemnul sindical care a mobilizat peste 2 milioane de oameni. Greva a început de la primele ore ale dimineţii. Manifestanţii au blocat străzi, intrările în gări şi aeroporturi. Furioşi, şi-au vărsat nervii pe jandarmi, au aruncat cu pietre în vitrinele magazinelor şi au incendiat maşini. 

În Lyon, forţele de ordine au risipit protestatarii cu gaze lacrimogene şi au tras focuri de avertisment. Iar În Bretania, au intervenit cu tunuri de apă chiar în mijlocul greviştilor, după ce aceştiau au distrus şi incendiat mobilierul stradal. 

Grevă în Franța. Transportul public a fost paralizat

Mii de oameni au rămas fără curent electric după ce rafinăriile au fost blocate. Sute de curse aeriene au fost anulate, la fel şi cele de tren, în timp ce transportul public a fost complet paralizat în marile oraşe. 

Pe acelaşi subiect

Este a şasea grevă sindicală care paralizează Franţa în mai puţin de două luni din cauza creşterii vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani. Franţa are acum una dintre cele mai mici vârste de încetare a muncii din Uniunea Europeană, iar măsura guvernului vine ca parte a unui plan mai amplu de stabilizare a economiei. 

Dumitru Theodor, român din Franța: Ei (francezii n.r.) sunt foarte precişi şi ştiu ceea ce vor şi până când nu se va remedia problema ei nu se vor opri din a protesta. Mulţi oameni intră în grevă, multe fabrici se opresc. Toată Franţa protestează şi (lumea n.r.) este la proteste în majoritatea locurilor din ţară. 

Proteste în Franța. Emmanuel Macron este hotărât să nu cedeze însă în faţa presiunii sindicale

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Am întâlnit mulți oameni care mi-au spus să ne ținem tare pentru că avem nevoie de asta și (ei n.r.) susțin o reformă care pune capăt regimurilor speciale. 

Din cauza reformei pensiilor, regimul lui Macron a fost comparat cu cel al lui Nicolae Ceauşescu. "Nimeni nu poate guverna împotriva poporului său‼️ Sunt statistici despre asta, ca cel de jos", a scris unul dintre sindicalişti pe Twitter, alături de o fotografie cu Elena şi Nicolae Ceuşescu. 

Haos a fost şi peste graniţă în Belgia unde în stradă au ieşit pompierii. Salvatorii au intrat cu forţa în sediul Comisiie Europene şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Au aruncat cu petarde şi fumigene. Vor salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune şi să li se permită să se pensioneze la 60 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » La ce vârstă ies la pensie francezii. Două milioane de oameni au ieşit în stradă când au aflat că vor munci doi ani în plus