Antena Meniu Search
x

Legea europeană privind libertatea presei intră în vigoare, anunţă CE. Ce prevede noul act legislativ

Comisia Europeană (CE) a anunțat că marți, 7 mai, intră în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei.

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 18:47

Legea europeană privind libertatea mass-mediei intră în vigoare, anunţă CE. Ce prevede noul act legislativ
Legea europeană privind libertatea mass-mediei intră în vigoare, anunţă CE. Ce prevede noul act legislativ - Shutterstock

Potrivit unui comunicat al CE, noul act legislativ prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a mass-mediei pe piața internă și online.

De asemenea, regulamentul urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat, transmite CE.

"UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație"

"Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme", a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

"Societățile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-mediei și cu norme naționale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societățile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică", a spus comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Legea europeană privind libertatea presei intră în vigoare, anunţă CE. Ce prevede noul act legislativ