Antena Meniu Search
x

Lovitură pentru opozanții avortului, în statul american Carolina de Sud: "Este o victorie monumentală"

Curtea Supremă a statului Carolina de Sud a invalidat, în numele Constituţiei locale, o lege care interzice avortul după şase luni de sarcină, pentru prima oară după ce Curtea Supremă americană a pus capăt dreptului la avort în America, o înfrângere importantă a celor care opun avortului, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 06.01.2023, 11:46

activistă pro-avort
Lovitură pentru opozanții avortului, în statul american Carolina de Sud: "Este o victorie monumentală" - Profimedia Images (arhivă)

”Noi considerăm că dreptul la respectarea vieţii private înscris în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta”, a stabilit joi cea mai înaltă jurisdicţie din Carolina de Sud, potrivit news.ro.

Printr-un argument asemănător, Curtea Supremă a Statelor Unite a impus în 1973, prin hotărârea Roe v. Wade, dreptul americancelor de a avorta. Însă, în iunie, ea s-a răzgândit şi a stabilit, printr-o decizie istorică, că hotărârea din 1973 era greşită şi a dat fiecărui stat libertatea de a legifera avortul după bunul plac.

Răsturnarea Roe v. Wade a împărțit SUA în două tabere

America este fracturată, de atunci, între state care interzic, în principal în sud, şi state care au consolidat accesul la întreruperea voită a sarcinii, mai ales în zonele de coastă. Acest peisaj se află în continuă mişcare, în contextul în care fiecare măsură este atacată prin recursuri în cascadă la tribunale locale.

Pe acelaşi subiect

Începând din iunie, măsurile restrictive au fost blocate, de urgenţă, în mai multe state, în aşteptarea hotărârii pe fond. Curtea Supremă din Carolina de Sud este prima care pronunţă o hotărâre definitivă.

”Este o victorie monumentală a protecţiei avorturilor legale în Sud”, a salutat organizaţia Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici ce practică avortul.

Această hotărâre deschide noi perspective femeilor din regiune, private de accesul la avort, şi anume în statele Alabama sau Tennessee.  Însă ea nu înseamnă neapărat sfârşitul ”războiului”.

În hotărârea sa, Curtea Supremă din Carolina de Sud apreciază că dreptul la respectarea vieţii private poate fi ”limitat”, cu condiţia ca acest lucru să se facă în mod ”rezonabil”. Acest lucru le-ar putea permite legiuitorilor locali să iniţieze noi restricţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Lovitură pentru opozanții avortului, în statul american Carolina de Sud: "Este o victorie monumentală"