Antena Meniu Search
x

Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort

Grupul de hackeri Anonymous susține într-un mesaj pe Twitter că a "atacat" aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei și a "șters” datele colectate pentru a ajuta la protejarea identităţilor femeilor care solicită sau fac avort după recenta decizie a Curții Supreme din SUA de a anula decizia Roe vs Wade.

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 13:04

Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort
Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort - Profimedia

După ce Curtea Supremă din SUA a anulat dreptul constituțional al femeilor de a face avort, au apărut îngrijorări cu privire la protecția datelor, în special în cele 13 state care au luat deja măsuri pentru a face ilegală întreruprea unei sarcini

"Datele din aplicațiile de monitorizare a menstruației au fost piratate și șterse pentru a evita identificarea unor avorturi în statele în care avortul este acum interzis", au scris pe Twitter hackerii de la Anonymous.

Există zeci de aplicaţii de monitorizare a menstruației, precum Flo, Clue, Stardust sau Apple Health, care ajută femeile fie să prevină o sarcină, fie să le anunțe perioada optimă de fertilitate pentru a rămâne însărcinate. În ultimele zile s-au răspândit temeri că aplicațiile ar putea fi folosite pentru a le pedepsi pe cele care fac avort, dacă autoritățile au acces la datele colectate, relatează BBC.

Pericolele legate de confidențialitatea avortului online

Pe acelaşi subiect

”În acest moment și mă refer chiar acum, ștergeți fiecare urmă digitală din aplicațiile de monitorizare a menstruației”, a scris pe Twitter Gina Neff, profesor la Universitatea din Oxford, a doua zi după anularea deciziei Roe vs Wade. Mesajul ei a fost redistribuit de zeci de mii de ori. 

Există îngrijorări că persoanele care trăiesc într-un stat în care avortul este interzis, dar călătoresc în afara statului pentru a face unul, ar putea fi urmărite penal când se întorc. Pentru moment nu este clar dacă asta s-ar întâmpla în cazul avorturilor, relatează BBC

Aplicaţia Natural Cycles, care este considerată o formă digitală de contracepție, a insistat luna trecută că toate datele pe care le-a stocat sunt "sigure și vor fi protejate", dar a declarat pentru BBC că ia în considerare o formă de criptare a datelor. "Scopul este ca nimeni - nici măcar Natural Cycles - să nu poată identifica utilizatorul”, au precizat reprezentanţii aplicaţiie. 

În SUA, poliția are nevoie de un mandat pentru a percheziționa un dispozitiv electronic, cum ar fi un telefon sau un laptop. Dar, poliția americană are şi dreptul de a percheziționa fără mandat dacă "are motive să creadă că există dovezi incriminatoare în casă sau pe un dispozitiv electronic care sunt sub amenințare imediată de a fi distruse”. Conform celui de-al cincilea amendament, dreptul individului de a nu se autoincrimina, o persoană poate refuza să deblocheze un dispozitiv chiar dacă confiscat de poliţie, dar lucrurile sunt neclere în realitate potrivit avocaților. 

Profesorul Alan Woodward, de la Universitatea din Surrey, susține că este puțin probabil ca autoritățile să înceapă în mod speculativ să caute date personale online despre femei. ”Cel mai probabil nu vor urmări femeile care se gândesc să facă un avort. Dar dacă adună dovezi după eveniment, dacă au arestat pe cineva, acele dovezi ar putea include istoricul browserului, e-mailurile și mesajele”, a spus acesta. 

Ar putea fi restricţionate şi anumite măsuri contraceptive: pilula de a doua zi și steriletul

Şi accesul la contracepție ar putea fi sever restricționat în urma deciziei Curții Supreme, au avertizat săptămâna trecută mai mulţi experți americani, citaţi de Business Insider. Unele metode de contracepţie ar putea fi interzise dacă sunt considerate mai mult metode de inducere a avortului decât de prevenire a unei sarcini, a declarat Seema Mohapatra, profesor de drept. 

De exemplu pilula de a doua zi și steriletul (dispozitivul intrauterin) sunt văzute adesea mai mult ca metode de a induce un avort, decât tehnici de prevenire a sarcinilor nedorite, care este adevărata lor funcție. Mai mulţi retaileri americani au limitat în ultimele zile cantitatea de contraceptive de urgență care pot fi cumpărate după ce americanii, speriaţi că vor fi interzise, au început să facă stocuri. 

Pilulele contraceptive în SUA

Pilulele contraceptive pot costa între 0 și 50 dolari pe lună în SUA. Pot fi complet gratuite în cazul majoritaţii asigurărilor de sănătate sau dacă persoana respectivă se înacadrează în anumite programe guvernamentale. O femeie poate obține o rețetă pentru pilula anticonceptivă de la un cabinet medical, o clinică sau un centru al organizaţiei Planned Parenthood. În câteva state, o reţetă se poate obține online sau direct de la un farmacist. În anumite cazuri este nevoie de o consultaţie medicală care poate costa între 35 şi 250 de dolari (dar poate fi gratuită dacă persoana are asigurare de sănătate). Reţeta trebuie reînnoită la fiecare 3 luni în majoritatea situaţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort