Rectorul Universității Harvard, acuzat de plagiat, a demisionat. Conservatorii americanii: A fost aleasă pentru că este femeie de culoare
Rectorul Universității Harvard, Claudine Gay, a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat și a criticilor legate de comentariile sale despre antisemitismul din campus. Demisia ei este sărbătorită drept o victorie importantă a conservatorilor americani care, din motive ideologice, nu au vrut-o la conducerea universității, scrie BBC. Potrivit acestora, nu rezultatele academice i-au adus poziţia de rector, ci faptul că este o femeie de culoare.
Rectorul prestigioasei universităţi americane Harvard, Claudine Gay, a anunţat marţi că demisionează, în urma acuzaţiilor de plagiat şi unei audieri tensionate în Congresul american pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare, audiere desfăşurată în contextul tensionat al războiului din Fâşia Gaza.
"Cu inima grea, dar cu o dragoste profundă pentru Harvard, vă scriu pentru a vă anunţa că voi părăsi postul de preşedintă" a Universităţii Harvard, a notat Claudine Gay în scrisoarea de demisie publicată marţi.
Primul rector femeie de culoare al universităţii Harvard
În vârstă de 53 de ani, această profesoară de ştiinţe politice, devenită în luna iulie prima preşedintă de culoare a universităţii Harvard, a fost în ultimele săptămâni sub focul criticilor. Ea a fost vizată de acuzaţii de plagiat legate de lucrările sale academice, acuzaţii evidenţiate de un website conservator, şi de criticile primite în urma răspunsurilor pe care în timpul unei audieri în Congres pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare le-a dat parlamentarei republicane Elise Stefanik, care a asimilat apelurile unor studenţi la "Intifada" cu incitarea la "un genocid împotriva evreilor în Israel şi în lume".
- Premiul Nobel pentru Economie 2023 a fost câştigat de Claudia Goldin
- România nu mai este reprezentată de nicio universitate în Clasamentul Academic Ranking of World Universities. Cine...
- Studiu îngrijorător: 50% dintre oameni riscă să dezvolte o tulburare mintală până la 75 de ani
- Managerul morgii de la Harvard, acuzat că fura cadavre și vindea părți din ele online. Cum își alegeau...
Întrebată, de exemplu, dacă astfel de îndemne încalcă normele universitare, Claudine Gay a răspuns că aceasta "depinde de context", ceea ce a generat controverse. "A fost complicat pentru mine să văd că planează îndoiala asupra planurilor mele de a face faţă urii şi de a respecta rigoarea academică (...) şi înfricoşător să fiu ţinta atacurilor personale şi ameninţărilor legate de rasism", a explicat Claudine Gay în scrisoarea de demisie.
Peste 70 de congresmeni, printre care doi democraţi, plus foşti studenţi şi donatori de renume, i-au cerut să părăsească postul de rector al universităţii. Totuşi, ea a fost sprijinită de comunitatea academică, astfel că a reuşit la jumătatea lunii trecute să-şi păstreze acest post la care acum în final a renunţat.
Războaiele culturale din campusurile americane
Deși acuzațiile de plagiat din teza de doctorat au fost un factor în demisia de la Harvard, plecarea ei înseamnă mai mult decât un scandal ruşinos de furt academic, comentează BBC. Pentru contestatarii ei de dreapta, Claudine Gay reprezintă tot ceea ce ei detestă la învățământul superior modern din SUA, pe care îl consideră dominat de o ideologie de stânga care pune un accent mai mare pe diversitatea etnică și de gen decât pe rigoarea academică.
Candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy, absolvent de Harvard, susţine că alegerea lui Claudine Gay la şefia Universităţii Harvard a fost motivată de gen şi rasă. Jurnalistul Bret Stephens, editorialist la The New York Times, a remarcat şi el CV-ul academic relativ subțire al lui Claudine Gay care nu include cărți publicate, ci doar 11 articole în jurnale. Şi el a condamnat "modelul de justiție socială din învățământul superior".
El a scris că "putregaiul intelectual" din învățământul superior american "nu va înceta să se răspândească până când universitățile nu revin la ideea că scopul lor principal este să identifice, să hrănească și să elibereze cele mai bune minți, nu să creeze utopii sociale".
Acuzațiile de plagiat care au dus la demisia lui Claudine Gay au fost scoase la iveală de Christopher Rufo, un activist de dreapta, cunoscut pentru războiul cultural dus contra "teoriei critice a rasei", un concept despre care conservatorii susţin că este predat în scoli.
În ultimii ani, şcolile americane au devenit noul câmp de luptă politică. Conservatorii americani se plâng că după fenomenul George Floyd istoria care li se predă copiilor este prea progresistă și anti-americană şi acuză o programă şcolară woke (n.r. cultura dreptății sociale și a egalității rasiale).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰