Antena Meniu Search
x

"Putin a ajuns la capătul răbdării". Armata rusă se afundă în haos, în timp ce balanţa puterii se inclină tot mai mult în favoarea FSB-ului

"FSB-ul și-a înfipt în sfârșit colții în Ministerul Apărării și în Statul Major", susţin analiştii politici, după seria de epurări masive în armata rusă, scrie The Guardian. Anchetele de corupţie împotriva unor oficiali de rang înalt din Ministerul rus demonstrează că balanţa puterii se înclină tot mai mult în favoarea FSB-ului lui Putin.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 30.05.2024 , 10:57

"Putin a ajuns la capătul răbdării"
"Putin a ajuns la capătul răbdării" - Profimedia Images

Andrei Belousov, economistul tehnocrat ales pentru a-l înlocui pe Șoigu, are rolul de a reduce corupția în Ministerul Apărării și de a eficientiza producția militară pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei. Însă foști oficiali ai Apărării, foști ofițeri și analişti străini susţin că, probabil, plecarea lui Șoigu și pierderea protecției sale au permis FSB-ului, departamentul rus de securitate responsabil cu investigațiile interne, să elimine oficiali puternici într-o luptă pentru putere care ar putea avea efecte indirecte asupra modului în care Rusia duce războiul în Ucraina.

"FSB-ul și-a înfipt în sfârșit colții în Ministerul Apărării și în Statul Major", a declarat John Foreman, fostul atașat britanic Al Apărării la Moscova, care a avertizat că ar putea urma şi alte arestări. "Putin a ajuns la capătul răbdării. Șoigu și Gherasimov au oferit o protecţie, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva," a adăugat oficialul. "Șoigu a ținut FSB-ul departe de Minister pe parcursul mandatului său, au fost foarte puține arestări. Odată ce FSB-ul îşi înfige colții în tine, cine știe până unde vor merge".

În timpul războiului din Ucraina, Șoigu și Gherasimov au fost criticați de activiştii pro-război pentru eșecurile militare de pe front și pentru faptul că nu au reuşit să elimine corupția din cadrul forțelor armate. Vara trecută, această nemulțumire a atins apogeul când Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a inițiat o rebeliune nereușită împotriva liderilor militari.

Articolul continuă după reclamă

Rivalitățile dintre agenții sunt adânc înrădăcinate în Rusia, iar demiterea lui Șoigu ar fi putut oferi investigatorilor din FSB și comisiei de investigații o oportunitate de a scoate la lumină cazuri penale împotriva înalților oficiali în efortul de a căuta promovări și laude. "Este visul oricărui anchetator să pună un ministru adjunct al Apărării în închisoare", a spus un fost oficial al Kremlinului. "Primești epoleți pentru asta, o promovare, un fel de premiu. Poți câștiga o reputație pentru asta". În cazul urmăririlor penale la nivel înalt, probabil că Putin este informat înainte de a fi solicitat un mandat de arestare. Dar, a adăugat oficialul, este puțin probabil ca respectivele cazuri de corupție să fie inițiate de Kremlin.

Pe acelaşi subiect

Epurare în Ministerul rus al Apărării

Doar într-o lună, patru oficiali de top ai Apărării au fost arestați sub acuzații de corupție, marcând cea mai semnificativă represiune din Ministerul Apărării din ultimii ani. Epurarea a început pe 23 aprilie cu arestarea șocantă a ministru adjunct al Apărării Timur Ivanov pentru o presupusă luare de mită. Kremlinul a negat că ar avea loc o operațiune amplă împotriva Ministerului. "Lupta împotriva corupției este o muncă consecventă," a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor joi. "Nu este o campanie, este o muncă constantă."

Ivanov a fost un confident de lungă durată și protejat al lui Serghei Șoigu. Arestarea sa este considerată a fi declanșat demiterea lui Șoigu, care a fost ulterior înlocuit de Belousov ca ministru al Apărării. În săptămânile următoare, alți oficiali de rang înalt au fost reținuți. Printre aceștia se numără Iuri Kuznețov, șeful departamentului de personal al Ministerului, și Vadim Șamarin, șeful departamentului de comunicații al Statului Major. La câteva ore după arestarea lui Șamarin, comitetul de investigații al Rusiei a anunţat și reținerea unui alt oficial din Ministerul Apărării – Vladimir Verteletski, care conducea o divizie în departamentul de achiziții de stat al ministerului.

Deși Moscova a anunțat la începutul acestei luni că generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, își va păstra funcția, arestarea lui Șamarin, un adjunct direct al lui Gherasimov, ar putea slăbi poziția generalului în cadrul ierarhiei militare.

Valul de arestări arată că balanța puterii s-a înclinat în favoarea serviciilor de securitate ale Rusiei, în timp ce armata este aruncată în haos, este de părere un fost oficial"Departamentul de operațiuni de contraspionaj al FSB devine din ce în ce mai puternic. Deține în prezent toate avantajele" a spus oficialul, care a lucrat îndeaproape cu Ivanov și Șoigu. "Nu sosirea lui Belousov a dus la epurări, ci plecarea lui Șoigu" a continuat oficialul. "Șoigu în cele din urmă a fost un silovik [membru al elitei de securitate] și a avut sprijinul lor."

Cercul de apropiaţi şi amanta lui Şoigu

Procurorii ruși l-au vânat şi pe un general de rang înalt cunoscut pentru criticile sale la adresa lui Șoigu și Gherasimov. Generalul-maior Ivan Popov, comandantul armatei 58 de Arme Combinate a spus vara trecută că a fost dat afară după ce s-a plâns de problemele cu care soldaţii se confruntă pe front. Popov este acuzat că a furat metal în valoare de 100 de milioane de ruble (1 milion de euro) și a fost arestat preventiv săptămâna trecută.

Gleb Irison, un fost locotenent din forțele aeriene rusești care a părăsit armata în 2020, a spus că a vorbit cu o sursă din FSB înainte de arestări care i-a spus că epurarea Ministerului Apărării a pornit în special din cauza eșecurilor din Ucraina"Sub Serghei Șoigu, Ministerul Apărării a fost puternic influențat de anturajul său," a spus acesta. "De la comandanți de rang înalt la personal inferior, pozițiile cheie au fost ocupate de oamenii lui Șoigu – prieteni sau prieteni ai prietenilor. El a creat chiar numeroase poziții cu dedicaţie pentru aliații săi." Printre aceștia, și o presupusă amantă a lui Șoigu care conducea companii cu profituri de milioane de euro obținute din contractele semnate cu Ministerul.

Irisov a mai adăugat că găsea mereu echipamente de proastă calitate cât timp a fost în aviația militară rusă, precum becuri care se topeau la viteze supersonice în timp ce zbura cu avioane moderne Su-35, dar și camioane și sisteme de apărare antiaeriană defecte care nu aveau capacitatea de a doborî drone moderne. El acuză că aceste probleme au fost rezultatul corupției lui Şoigu. "Calitatea generală a armatei a avut de suferit pentru că fondurile erau în mod constant deturnate", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » "Putin a ajuns la capătul răbdării". Armata rusă se afundă în haos, în timp ce balanţa puterii se inclină tot mai mult în favoarea FSB-ului