Madridul lasă Catalonia fără autonomie. Regele Spaniei declară că regiunea este 'o parte esenţială a Spaniei'
Regele Spaniei a intervenit din nou în criza din Catalonia, regiune pe care a calificat-o drept "o parte esenţială a Spaniei".
Regele Spaniei a intervenit din nou în criza din Catalonia, regiune pe care a calificat-o drept "o parte esenţială a Spaniei". Guvernul de la Madrid se întruneşte astăzi pentru a decide suspendarea statutului de autonomie al Cataloniei.
Regele Felipe al Şaselea s-a folosit de ceremonia anuală a înmânării unui important premiu pentru a respinge, din nou, secesiunea Cataloniei.
Premiul Principesei de Asturias pentru concordie a fost acordat, în acest an, Uniunii Europene, reprezentată prin liderii instituţiilor sale. Aceştia au lăsat să se înţeleagă că susţin şi ei unitatea Spaniei.
Guvernul spaniol va anunţa, probabil, după întrunirea de astăzi, suspendarea autonomiei catalane şi măsurile ce vor urma. Premierul Mariano RAHOI a obţinut acordul celor mai mari partide din opoziţie, socialiştii şi centriştii, pentru alegeri regionale anticipate în Catalonia. Se speră că scrutinul va înlătura de la putere separatiştii cu care, în opinia lui Rahoi, dialogul este imposibil.
Fără să mai aştepte suspendarea autonomiei, poliţia naţională spaniolă a percheziţionat centrul de comunicaţii al guvernului catalan. Se caută dovezi privind referendumul de la 1 octombrie, considerat ilegal la Madrid.
În acest timp, tot la Barcelona, la chemarea grupărilor separatiste, mii de oameni şi-au retras banii din băncile care și-au mutat sediul în afara regiunii.
Febra separatistă cuprinde şi nordul Italiei. Conducerile regiunilor Lombardia şi Veneto, dominate de Liga Nordului, organizează, mâine, un referendum, dar nu pe tema independenţei ci a unei autonomii sporite faţă de guvernul de la Roma. Potrivit sondajelor, revendicarea se bucură de un sprijin masiv în rândul localnicilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰