Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Alegătorii din Republica Moldova au ales prima femeie preşedinte din istoria ţării şi a Europei de Est. Proeuropeana Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale cu aproape 58% din voturi, în timp ce actualul preşedinte, prorusul Igor Dodon a mai convins doar 42% dintre alegători.

de Simona Moloiu

la 16.11.2020 , 22:27

  • Maia Sandu este prima femeie președinte în istoria Republicii Moldova.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Este un vot pe care moldovenii îl dau implicit şi pentru un viitor proeuropean al ţării lor şi împotriva Moscovei. În faţa victoriei de necontestat, Vladimir Putin nu a avut de ales şi a felicitat-o pe Maia Sandu.

Maia Sandu: "Dragi prieteni, oameni din satele şi oraşele din Republica Moldova, oameni din diaspora, voi aţi învins! Solidaritatea şi unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă".

Este primul discurs al Maiei Sandu în calitate de preşedinte ales. Aproape 58% dintre alegătorii moldoveni au votat cu ea şi o ajută astfel să scrie istorie pentru partea noastră de lume ca prima femeie preşedinte în fostul spaţiu de influenţă a URSS.

Vezi și

Şcolită la Harvard, fost premier al Republicii Moldova şi consilier al Băncii Mondiale la Chişinău, este proeuropeană convinsă şi a făcut un scop din lupta împotriva corupţiei. S-a dovedit cartea câştigătoare în rândul alegătorilor, mai ales a celor tineri.

Tânără: "Votez pentru prima dată în viaţa mea. Mai sigură ca acum nu am fost niciodată în viaţa. Vreau ca preşedintele meu să fie unul deştept, frumos şi luminos, bun, aşa cum e Maia Sandu".

Drumul până aici nu a fost deloc uşor. Într-o societate profund patriarhală, Maia a trebuit să reziste unei campanii de denigrare, în care era acuzată că va închide şcoli şi spitale în plină pandemie, că vrea să lichideze jumătate din satele ţării sau că este lesbiană şi de aceea nu are copii, deşi este căsătorită.

Maia Sandu: "Priorităţile mele vor fi oprirea furtului banului public, oprirea schemelor de corupţie. Moldovenii vor un stat care să nu îi fure, un stat care să nu protejeze hoţii".

Lui Igor Dodon nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să îşi recunoască înfrângerea. Pune însă eşecul său pe fraudarea alegerilor de către adversari, fără a aduce însă şi dovezi în acest sens. Ameninţă însă cu proteste în stradă, dacă va fi cazul.

Igor Dodon: "Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetăţenii noştri din stânga Nistrului. Este vorba de implicarea prin declaraţii a unor oficiali occidentali în influneţarea rezultatului votului".

Rezultatul votului este însă de necontestat. Prezenţa la vot a fost uriaşă atât în Republica Moldova, cât şi în Diaspora, unde peste un sfert de milion de moldoveni au mers la urne. Iar 92 la sută dintre ei au votat Maia Sandu. La secţiile amenajate în Bucureşti, cozile s-au întins pe trei străzi.

În Marea Britanie, buletinele de vot au fost insuficiente pentru câţi alegători au vrut să voteze.

Pentru Maia Sandu greul acum începe. Pentru a pune în practică toate aceste reforme promise în campania electorală are nevoie şi de Parlament, care îi este acum ostil, aşa că nu este exclus ca în viitorul apropiat să fie convocate alegeri parlamentare anticipate.

Simona Moloiu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova