Antena Meniu Search
x
LIVE

Marea Britanie: Al treilea val Covid-19 a început și nu e exclus să se ajungă la un nou lockdown

Al treilea val de Covid-19 a început deja în Marea Britanie, potrivit consilierilor guvernamentali - care au spus că este posibil ca mai multe măsuri restrictive să fie reintroduse la un moment dat în acest an.

De Ana Maria Ghiarasim la 19.06.2021, 10:26
Tinere cu mască de protecție pe față se plimbă prin Londra
Marea Britanie: Al treilea val Covid-19 a început și nu e exclus să se ajungă la un nou lockdown - Shutterstock

Un nou studiu comandat de guvern a scos la iveală că infecțiile cu Covid au crescut cu 50% de la începutul lunii mai, în timp ce țara se luptă să combată răspândirea variantei Delta, extrem de transmisibilă, detectată pentru prima dată în India.

„Suntem la începutul celui de-al treilea val acum”, a spus profesorul Neil Ferguson , epidemiologul imperial supranumit „profesorul Lockdown” de presa tabloidă.

Marea Britanie riscă reîntoarcerea la restricții, din cauza variantei Delta

Profesorul Graham Medley – care prezidează subgrupul de modelare SPI-M al grupului SAGE al guvernului – a spus că nu este imposibil să fie reintroduse noi restricții.

Pe acelaşi subiect

„Mi-e greu să cred că va trebui să mergem înapoi de unde suntem”, a spus prof. Medley. „Dar nu este imposibil ca la un moment dat guvernul să spună: „De fapt, acest număr de spitalizări depășește ceea ce ne dorim”… și să pună în aplicare măsurile restrictive”, a mai spus el, scrie The Independent.

Un studiu al Imperial College London, publicat joi, 17 iunie, a arătat o „comutare rapidă” între varianta Alpha detectată pentru prima dată în Kent și varianta Delta, în ultimele săptămâni, aceasta din urmă reprezintă acum până la 90% din toate cazurile Covid din Marea Britanie.

Până la 100 de decese pe zi, în cel de-al treilea val de Covid

Profesorul Ferguson, care face parte și din subgrupul de modelare SPI-M, a declarat că varianta Delta prezintă un „risc mai mare de spitalizare” - dar a spus că este încă neclar cât de mortal ar putea fi un al treilea val de infecții.

Epidemiologul a subliniat că echipa SPI-M nu are încă suficiente date pentru a face predicții ferme, dar a spus că se va aștepta la cel puțin 100 de decese pe zi, în vârful celui de-al treilea val din Marea Britanie.

"Incertitudinea se întinde pe a avea un al treilea val, care poate este de 100 [sau] 200 de decese pe zi, până la ceva care este la nivelul a ceea ce am trăit în ianuarie”, a declarat prof. Ferguson.

Profesorul Ferguson a mai spus că aproape toți adulții cu vârsta de peste 40 de ani din Marea Britanie vor avea cele două doze de vaccin înainte de redeschiderea programată pe 19 iulie. „Următoarele patru săptămâni vor face o diferență substanțială”, a spus el.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Marea Britanie: Al treilea val Covid-19 a început și nu e exclus să se ajungă la un nou lockdown