Antena Meniu Search
x

Marea Neagră, coşul de gunoi al Europei de est, conform unui reportaj BBC

Marea Neagră a ajuns coşul de gunoi al Europei de est! Este alarma lansată de postul BBC care a realizat un material despre cea pe care o considerată cea mai poluată mare din Europa.

de Redactia Observator

la 28.11.2019, 14:32

Vezi și

Marea Neagră a ajuns coşul de gunoi al Europei de est! Este alarma lansată de postul BBC care a realizat un material despre cea pe care o considerată cea mai poluată mare din Europa. Are de două ori mai multe gunoaie decât Marea Mediterană. În Ucraina oamenii au fost chiar îndemnaţi să evite scăldatul pentru a nu se îmbolnăvi.

Peisajul dezolant a fost surprins de postul de televiziune BBC în staţiunea Batumi din Georgia. La doar 300 de metri de Marea Neagră se află o groapă uriaşă de gunoi.

Principala sursă de poluare nu o constuite însă gropile de gunoi. Ci principalele râuri din estul Europei care se revarsă în Marea Neagră, pline de deşeuri şi substanţe chimice.

În Ucraina, locuitorii au fost deja îndemnaţi să evite scăldatul în Marea Neagră, pentru că apa nu atinge standardele de siguranţă. Avertismentul alarmant nu i-a speriat însă pe cei hotărâţi să înoate.

Mulţi dintre ei aleg să ignore pericolul la care se spun sau pur şi simplu nu realizează efectele nocive asupra sănătăţii.

Jurnalistul BBC John Fisher s-a alăturat şi unor cercetători care încearcă să descopere cum poate fi protejată Marea Neagră de poluare. Însă până a găsi răspunsul la această întrebare, oamenii de ştiinţă analizează nivelul de contaminare de la suprafaţa apei şi din adâncurile ei.

Cea mai mare problemă, spun ei, o constituie contaminarea cu antibiotice care cresc rezistenţa bacteriilor. Cercetătorii sunt însă optimişti. În zonele în care apa a fost curăţată sistematic, progresele sunt deja vizibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Marea Neagră, coşul de gunoi al Europei de est, conform unui reportaj BBC