Antena Meniu Search
x

Măsura extremă luată de supermarketurile din Spania pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline. Cât a ajuns să coste un litru

Supermarketurile din Spania sigilează sticlele de ulei, în urma majorării preţurilor şi a creşterii furturilor, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 11:17

Măsura extremă luată de supermarketurile din Spania pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline. Cât a ajuns să coste un litru
Măsura extremă luată de supermarketurile din Spania pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline. Cât a ajuns să coste un litru - Shutterstock

Spania este cel mai mare producător mondial de ulei de măsline şi în mod normal furnizează aproximativ 40% din producţia mondială. Însă, valurile de căldură care au lovit ţara în primăvară, când măslinii tocmai înfloreau, şi seceta prelungită care a urmat au redus producţia de măsline.

O sticlă de un litru de ulei de măsline extravirgin se vinde în unele supermarketuri cu 14,5 euro (15,77 dolari), determinând retailerii să includă uleiul de măsline în categoria produselor la care se instalează etichete de securitate, alături de băuturi, cosmetice şi electrocasnice.

Uleiul de măsline, un produs "ideal de furat"

"Vedem o creştere majoră a furturilor din magazine. Uleiul de măsline devine un produs ideal de furat", a afirmat Ruben Navarro, directorul general al lanţului de supermarketuri Tu Super, care are 30 de magazine în regiunea spaniolă Andaluzia.

În ultimii doi ani, preţul uleiului de măsline în Spania a crescut cu 150%, din cauza fenomenelor meteo extreme, iar reţelele de infractori fură uleiul pentru a-l revinde, a explicat Navarro. Din septembrie, lanţul de supermarketuri Tu Super sigilează sticlele de cinci litri de ulei de măsline şi le ţine încuiate pe rafturi, pentru a preveni furturile. "Este o măsură extremă, o nebunie, dar a funcţionat", susţine Navarro.

Măsuri de securitate înăsprite și la Carrefour sau Auchan

Tu Super nu este singurul care înăspreşte măsurile de securitate: în unele supermarketuri Carrefour şi Auchan din Madrid, sticlele de un litru de ulei de măsline au etichete de securitate care apoi sunt îndepărtate de către angajaţi.

STC, o companie spaniolă care oferă retailerilor soluţii contra hoţilor, a înregistrat o creştere de 12 ori a comenzilor de la supermarketuri în această vară pentru dispozitive de protecţie a sticlelor de ulei de măsline.

Spaniolii, printre cei mai mari consumatori globali de ulei de măsline

În mod obişnuit familiile din Spania cumpără en-gros ulei de măsline pentru gătit. Fiind printre cei mai mari consumatori globali de ulei de măsline, spaniolii şi-au redus deja consumul: în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, vânzările de ulei de măsline extravirgin au scăzut cu 17%, conform datelor NielsenIQ.

Organizaţia spaniolă de afaceri CEOE susţine că anul trecut furturile repetate de la retaileri au crescut cu 30% iar anul acesta cu încă 12%. În Spania, furtul produselor care costă sub 400 euro nu este pedepsit, dacă nu există recidivă.

Hoţii profită de numărul mic de angajaţi din magazine

Hoţii profită de numărul mic de angajaţi din magazine, susţine Navarro, care atrage atenţia asupra presiunilor hoţilor asupra angajaţilor, care exacerbează deficitul de forţă de muncă. "Proprii noştri angajaţi trăiesc cu teamă după acest val de jafuri...în cele din urmă unii chiar renunţă la locurile lor de muncă", a declarat Navarro.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, preţurile ridicate la uleiul de măsline vor continua şi în sezonul următor, forţând consumatorii să îşi reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producţia mondială de ulei de măsline şi totodată un mare consumator. În ultimul an, preţul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele ţări producătoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Stiri externe » Măsura extremă luată de supermarketurile din Spania pentru a se proteja de hoţii de ulei de măsline. Cât a ajuns să coste un litru