Antena Meniu Search
x

”Mergi la dreapta, javră!” Rușii au încolonat și executat cu sânge rece 8 ucraineni. Noi imagini cu crimele de război de la Bucha

The New York Times publică vineri imagini video și mărturii ale unor civili care arată cum parașutiști militari ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni în Bucha pe 4 martie, o potențială crimă de război. Război Rusia - Ucraina, ziua 86 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 20.05.2022, 16:54

Vezi și

Două înregistrări arată parașutiști militari ruși în timp ce forțează mai multe persoane sub amenințarea armei să meargă în coloană de-a lungul unei străzi din Bucha, orașul de lângă Kiev, care a devenit scena unor orori cumplite comise de ruși. Unii dintre prizonierii ucraineni merg aplecați, ținându-se de curelele celor din fața lor. Alții au mâinile la cap. ”Mergi la dreapta, javră!”, se aude ordinul unui soldat rus.

Imaginile obținute de The New York Times au fost filmate pe 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor aflat într-o casă din apropiere. Reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că prizonierii au fost în custodia trupelor ruse cu câteva minute înainte de a fi executați, scrie sursa citată.

”Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune pe înregistrare martorul care a filmat al doilea clip. Apoi numără: ”Unul, doi, trei, patru, cinci, șase...” În total, nouă persoane sunt ținute captive de forțele ruse. Sunt culcate apoi cu forța la pământ. Unul dintre ei poartă un hanorac albastru. Imaginile nu surprind execuția, dar opt martori au povestit pentru NYT ce s-a întâmplat în continuare. Soldații i-au dus pe prizonieri în spatele unei clădiri de birouri din apropiere, transformată de ruși într-o bază improvizată. S-au auzit împușcături iar prizonierii nu s-au mai întors.

O filmare din dronă realizată o zi mai târziu, pe 5 martie și obținută de NYT, este prima dovadă care confirmă relatările martorilor. Arată cadavrele care zăceau la pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază. Unul dintre cadavre are un hanaroc albastru la fel ca cel al prizonierului din imaginile filmate de martor. 

Pe acelaşi subiect

Nouă dovadă că rușii au comis crime de război la Bucha

O fotografie cu cadavrele bărbaților executați într-o curte, unii cu mâinile legate, a făcut ocolul lumii la începutul lunii aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha. Liderii ruși de la cele mai înalte niveluri au negat în mod repetat acuzațiile de crime de război comise în Bucha și au descris imaginile prezentate de presa internațională drept „falsuri și provocări”.

NYT susține acum că investigația jurnaliștilor săi, care a durat mai multe săptămâni, reprezintă o nouă dovadă că rușii au comis crime de război în Ucraina. Parașutiștii militari ruși i-au strâns și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte. Imaginile implică direct aceste forțe, parașutiști militari, într-o posibilă crimă de război. Ministerele de Externe și Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de a comenta aceste imagini. 

Soldații ruși au intrat pentru prima dată în orașul Bucha la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile de la începutul războiului, în timp ce înaintau spre Kiev. Forțele ucrainene erau pregătite. I-au atacat pe parașutiștii ruși într-o ambuscadă. Notificările de deces și interviurile cu prizonierii ruși postate de un YouTuber ucrainean indică faptul că cel puțin două unități de parașutiști ruși din Regimentele 104 și 234 din Forțele Aeropurtate ale Rusiei au suferit pierderi.

Rușii s-au retras și s-au regrupat. S-au reîntors pe 3 martie, făcându-și drum spre strada principală, Yablunska, care străbate orașul. Imaginile camerelor de supraveghere din zonă obținute de NYT arată că soldații erau parașutiști la fel ca și cei prinși în ambuscadă. Militarii conduc vehicule modelele BMD-2, BMD-3 și BMD-4, care sunt folosite aproape exclusiv de forțele aeriene ruse, potrivit experților.

Cine sunt bărbații executați de ruși în Bucha

Jurnaliștii NYT au ajuns la concluzia că cei opt bărbați care au fost executați în acest caz sunt Anatoliy Prykhidko, Andriy Matviychuk, Andriy Verbovyi, Denys Rudenko, Andriy Dvornikov, Svyatoslav Turovskyi, Valera Kotenko și Vitaliy Karpenko. Un alt bărbat, Ivan Skyba, și el împușcat, a supraviețuit. 

Rușii întorși au patrulat zona și au făcut percheziții din casă în casă. Au ocupat o clădire de birouri cu patru etaje de pe strada Yablunska nr. 144, pe care au transformat-o într-o bază și în spital de campanie. La aproximativ 300 de metri de acea bază, pe strada Yablunska nr. 31, Ivan Skyba, un constructor în vârstă de 43 de ani, apărător voluntar și alți cinci luptători se aflau la un punct de control improvizat când rușii s-au întors. Alți doi luptători li s-au alăturat. Toți 8, s-au ascuns în casa unui bărbat de 51 de ani, Valera Kotenko, când și-au dat seama că sunt încercuiți de ruși.

A doua zi, soldații ruși care patrulau i-au găsit pe bărbați și i-au forțat pe toți nouă, inclusiv pe proprietar, să iasă din casă sub amenințarea armei. Au fost căutați de tatuaje care ar putea indica apartenența militară. Rușii i-au obligat pe unii dintre ei să-și scoată hainele și încălțările. Apoi i-au condus la baza de pe strada Yablunska 144. 

”Am căzut și m-am prefăcut că sunt mort”

Martorii au confimat pentru NYT că au văzut grupul de prizonieri în parcarea din fața bazei rusești, bărbații aveau cămășile trase peste cap. Potrivit relatărilor făcute de Ivan Skyba, Vitaliy Karpenko, de 28 de ani a fost împușcat pe loc. Apoi un alt bărbat pe nume ​​Andriy Verbovyi a fost dus în clădire, interogat și împușcat. Unul dintre paznicii de la punctul de control le-a spus rușilor că toți prizonierii sunt luptător. Bărbatul a fost lăsat liber și este judecat acum de ucraineni pentru înaltă tradare. 

Restul bărbaților au fost duși în curte și împușcați. Ivan Skyba a reușit să supraviețuiască, glonțul i-a trecut prin partea stângă a abdomenului. ”Am căzut și m-am prefăcut că sunt mort”, a spus el. ”Nu m-am mișcat și nu am respirat. Afară era frig și se vedea cum respiri”. Un medic a confirmat pentru NYT că i-a tratat ulterior rana. Mai mulți civili din apropiere au confirmat și ei că văzut cadavrele. Cadavrele bărbaților uciși în parcare și în interiorul clădirii au fost aduse în curte și, împreună cu celelalte șase victime, au rămas acolo timp de aproape o lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ”Mergi la dreapta, javră!” Rușii au încolonat și executat cu sânge rece 8 ucraineni. Noi imagini cu crimele de război de la Bucha