Antena Meniu Search
x

Mesajul Olenei Zelenska, la 9 luni de război: Rezistăm. Fără victorie nu poate exista pace. Nu-i tradăm pe cei care vor eliberarea

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că Ucraina este pregătită să reziste atacurilor trupelor ruse, în ciuda frigului şi întreruperilor de curent şi că va continua să lupte cu ceea ce ea descrie drept un "război al viziunilor asupra lumii", pentru că "fără victorie nu poate exista pace". Într-un interviu pentru BBC, Zelenska a spus: "Am avut atât de multe provocări groaznice, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmpla."

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 10:55

Olena Zelenska spune că ucrainenii sunt pregătiţi să reziste atacurilor Rusiei: "Fără victorie nu poate exista pace"
Olena Zelenska spune că ucrainenii sunt pregătiţi să reziste atacurilor Rusiei: "Fără victorie nu poate exista pace" - Profimedia Images

Zelenska citează un sondaj recent, în care 90% dintre ucraineni au spus că sunt pregătiţi să trăiască cu o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă ar putea vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

"Știi, este ușor să alergi un maraton când știi câți kilometri sunt", spune ea. În acest caz însă, ucrainenii nu știu cât va mai dura războiul. "Uneori poate fi foarte dificil", a spus Zelenska.

În ceea ce priveşte modul în care a fost afectată relaţia cu familia sa din cauza războiului, soţia lui Volodimir Zelenski nu a putut oferi o dată exactă cu privire la când a luat ultima dată cina împreună cu copiii săi, Oleksandra, în vârstă de 18 ani, şi Kirilo, în vârstă de nouă ani.

Pe acelaşi subiect

"Se întâmplă foarte rar în prezent. Foarte rar. Locuiesc separat cu copiii mei, iar soţul meu locuieşte la serviciu. Cel mai mult ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas, atât timp cât ne dorim", a mărturisit ea.

Făcând referire la discursul ţinut în faţa Congresului SUA, Zelenska recunoaşte că i-a fost "teamă", dar că "a fost imposibil să rateze această şansă".

"Am cerut arme, nu pentru a ataca, ci pentru a preveni uciderea copiilor noştri în casele noastre", a explicat prima doamnă a Ucrainei.

Zelenska: Fără victorie nu va exista pace

"Toţi înţeleg că acesta nu este doar un război în Ucraina. Este un război al viziunilor asupra lumii. Nu îi putem trăda pe cei care se află acum în teritoriile ocupate.

Nu putem lăsa baltă oameni care aşteaptă eliberarea. Aceasta nu este o poziţie politică a preşedintelui sau a guvernului. Aceasta este poziţia ucrainenilor", a mai subliniat ea, întrebată despre tensiunile din alte capitale ale lumii.

Olena Zelenska este convinsă că războiul nu se va termina până când cineva nu va câştiga: "Înţelegem cu toţii că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă şi nu ar dura mult."

Şi ce înseamnă "victoria" pentru ea? "O întoarcere la o viaţă normală… uneori se pare că am pus pauză la tot", a răspuns Zelenska. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Mesajul Olenei Zelenska, la 9 luni de război: Rezistăm. Fără victorie nu poate exista pace. Nu-i tradăm pe cei care vor eliberarea