Antena Meniu Search
x

Metoda prin care poliţia din Iran pândeşte femeile care nu poartă hijab. După identificare, vor primi "mesaje text de avertizare cu privire la consecinţe"

Autorităţile din Iran vor instala camere de supraveghere în locuri publice şi pe rutele de trafic pentru a identifica femeile fără văl care sfidează regulile vestimentare impuse de guvern, relatează Reuters. Măsura prevede astfel "pătarea imaginii spirituale a ţării", se arată într-un comunicat al poliţiei, preluat de agenţia de presă judiciară Mizan şi de alte mass-media de stat.

de Redactia Observator

la 08.04.2023, 16:53

Metoda prin care poliţia din Iran pândeşte femeile care nu poartă hijab. După identificare, vor primi "mesaje text de avertizare cu privire la consecinţe"
Metoda prin care poliţia din Iran pândeşte femeile care nu poartă hijab. După identificare, vor primi "mesaje text de avertizare cu privire la consecinţe" - Profimedia Images

După identificare, contravenientele vor primi "mesaje text de avertizare cu privire la consecinţe", a precizat poliţia într-un comunicat preluat de agenţia de presă judiciară Mizan şi de alte mass-media de stat.

Decizia are ca scop "prevenirea încălcării prevederilor legii hijabului", se arată în comunicatul care precizează că o astfel de rezistenţă pătează imaginea spirituală a ţării şi răspândeşte nesiguranţa.

Revoltă după moartea Mahsei Amini

Din ce în ce mai multe femei iraniene renunţă la văl după moartea, în septembrie, a unei femei kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, în timp ce se afla în custodia poliţiei după ce fusese arestată de poliţia moravurilor pentru că a purtat hijab-ul în mod incorect. Revolta care a urmat a fost reprimată violent de forţele de securitate, dar acest lucru nu a împiedicat multe femei să iasă fără văl în mall-uri, restaurante, magazine şi pe străzile din întreaga ţară. Videoclipuri cu femei fără văl care se opun poliţiei moravurilor au inundat reţelele sociale.

Pe acelaşi subiect

În comunicatul său de sâmbătă, poliţia cere de asemenea patronilor din domeniul afacerilor să "monitorizeze serios respectarea standardelor societăţii prin inspecţii diligente".

Legea islamică Sharia, în vigoare de la revoluţia iraniană din 1979, impune femeilor să îşi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi pentru a-şi ascunde silueta. Cele care le încalcă sunt pasibile de mustrări publice, amenzi sau arest.

Un bărbat a aruncat cu iaurt în două femei care erau fără văl într-un magazin

Într-un comunicat emis la 30 martie, Ministerul de Interne a descris vălul ca fiind "unul dintre fundamentele civilizaţionale ale naţiunii iraniene" şi "unul dintre principiile practice ale Republicii Islamice". Acesta a exclus orice revizuire a acestui principiu şi a îndemnat cetăţenii să denunţe femeile care nu poartă vălul.

Săptămâna trecută, o înregistrare video care a circulat pe scară largă pe reţelele sociale a arătat un bărbat aruncând cu iaurt în două femei care erau fără văl într-un magazin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Metoda prin care poliţia din Iran pândeşte femeile care nu poartă hijab. După identificare, vor primi "mesaje text de avertizare cu privire la consecinţe"