Bătuţi, biciuiţi şi violaţi de forţele de securitate. Ororile suferite de copii de 12 ani în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran
Forţele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii şi tineri în timpul protestelor antiguvernamentale care au zdruncinat Iranul începând din toamna trecută, arată un raport publicat joi de Amnesty International, scrie Agerpres.
Manifestanţii au fost bătuţi, biciuiţi, supuşi la şocuri electrice, violuri şi alte forme de violenţă sexuală de reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, autorităţile recurgând la violenţă împotriva tineretului pentru a-l împiedica să protesteze, potrivit raportului.
"Este odios faptul că oficialităţi publice fac abuz în acest fel de puterea de care dispun folosind-o împotriva unor copii vulnerabili şi speriaţi, provocându-le, lor şi familiilor lor, durere şi anxietate grave şi cicatrici fizice şi mentale severe", a subliniat într-un comunicat Dieter Karg, expert pentru Iran la Amnesty International Germania.
Organizaţia a documentat în raport cazuri de violenţă împotriva copiilor şi tinerilor după ce au fost arestaţi, începând cu bătăi administrate în dubele forţelor de ordine. În închisoare, minorii au fost supuşi şocurilor electrice la organele genitale, au fost forţaţi să ia pastile necunoscute şi au fost ameninţaţi cu brutalitate, au consemnat autorii raportului.
Victimele aveau chiar şi 12 ani
- Reacţia liderului suprem al Iranului, după otrăvirea cu gaz toxic a cel puţin 650 de eleve: "Este o crimă de...
- Gardienii Revoluției din Iran nu au renunțat la uciderea lui Trump, ca răzbunare pentru asasinarea generalului...
- Rusia și Iranul, excluse de la Conferinţa de Securitate de la München. China va fi reprezentantată de ministrul...
Înainte de a-i elibera, oficialii i-au ameninţat pe copii că le vor aresta familiile dacă se plâng cuiva de tratamentul primit; unii dintre copiii torturaţi aveau doar 12 ani, notează Amnesty. Raportul organizaţiei este realizat pe baza mărturiilor a zeci de persoane arestate şi rude ale acestora.
O mişcare de contestare a izbucnit în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, pe 16 septembrie anul trecut, la trei zile după arestarea sa la Teheran de către poliţia moravurilor (instituţie dizolvată între timp), pe motiv că ar fi încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor să poarte văl în public. Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestaţie fără precedent după Revoluţia islamică din 1979.
În ultimele trei luni din 2022, mii de iranieni şi aproximativ 50 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale din Iran. Întrucât la proteste au luat parte în special tineri, majoritatea probabil sub 25 de ani, Amnesty consideră că între cei arestaţi s-au numărat câteva mii de copii.
Luni, şeful autorităţii judiciare din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, a anunţat că 22.000 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale au fost amnistiate.
Amnesty International a făcut apel la eliberarea minorilor arestaţi şi a cerut comunităţii internaţionale să-i tragă la răspundere pe oficialii iranieni pentru aceste violenţe. "Întrucât nu există perspectiva unor anchete realmente imparţiale asupra torturării copiilor în Iran, cerem tuturor statelor, precum şi guvernului german, să exercite jurisdicţia universală în privinţa oficialilor iranieni", a conchis Dieter Karg.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰