Antena Meniu Search
x

VIDEO. Rusia anunță că o parte din soldați se retrag de la granița cu Ucraina. Kremlin: Putin este dispus să negocieze

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că o parte din soldații ruși se retrag de la granița cu Ucraina. Anunțul a venit după ce, înalți oficiali americani au declarat pentru publicațiile inetrnaționale că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie. Și Kremlinul a confirmat retragerea unei părţi din forţele staţionate lângă frontieră, evocând un "proces obişnuit" şi denunţând "isteria" Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 15.02.2022, 14:12

Vezi și

Generalul maior Igor Konashenkova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărăii, a anunțat începerea retragerii soldațior după încheierea exercițiilor militare, care au alarmat Occidentul cu privire la un posibil asalt militar asupra Ucrainei. Kremlinul a negat constant că plănuiește un atac.

Soldații din raioanele militare de Vest și de Sud vor începe marți să revină la bazele permanente după finalizarea exercițiilor, a informat serviciul de știri Interfax, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

„Unitățile din raioanele militare din Sud și Vest, care și-au îndeplinit sarcinile, au început încărcarea în transportul feroviar și rutier, iar astăzi vor începe să revină la garnizoanele lor” a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. „O serie de evenimente de antrenament de luptă și exerciții au fost efectuate conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, soldații, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”.

Și Kremlinul confirmă retragerea unei părți din forțe. "Am spus mereu că după încheierea exerciţiilor (...) trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine. Tocmai aceasta are loc acolo, este un proces obişnuit", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Peskov, Moscova urmează să organizeze alte "exerciţii în toată Rusia", pentru că "este dreptul nostru de a organiza manevre pe teritoriul nostru, peste tot unde considerăm că este potrivit".

În timp ce Occidentul şi mai ales SUA au avertizat de mai multe ori cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina, Peskov a denunţat o "campanie absolut fără precedent menită să provoace tensiuni". "Acesta este genul de isterie care nu se bazează pe nimic", a afirmat el.

Kremlin: Putin este dispus să negocieze

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este „dispus să negocieze”. Criza din Ucraina este doar o mică parte a preocupărilor mai cuprinzătoare de securitate ale Rusiei, a adăugat el.

„În primul rând, preşedintele Putin a solicitat întotdeauna negocieri şi diplomaţie”, a declarat Peskov, pentru CNN. „De fapt, el a iniţiattema garanţiilor de securitate pentru Federaţia Rusă. Ucraina este doar o mică parte a problemei, este o parte a unei chestiuni mai ample a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, desigur, preşedintele Putin este dispus să negocieze”, a conchis Peskov.

Întâlnire Scholz - Putin

Anunțul vine înaintea unei întâlniri programate între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin menite să calmeze tensiunile legate de criza din Ucraina.

Tensiunile au fost exacerbate de exerciţiile militare ruseşti de la graniţele cu Ucraina şi Belarus, unde Statele Unite au declarat că aproximativ 30.000 de militari participă la exerciţii care se vor desfăşura până pe 20 februarie.

După o întâlnire cu preşedintele rus la începutul acestei săptămâni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că unele dintre exerciţiile militare ruse se vor încheia în curând. Ministrul ungar al Apărării a declarat că a vorbit cu omologul său din Belarus şi a primit asigurări că nu există nicio ameninţare la adresa Kievului din partea Belarusului.

Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a negat constant orice intenţie agresivă. Pe de altă parte, Moscova se declară ameninţată de extinderea infrastructurii NATO în Europa de Est şi a cerut "garanţii de securitate", în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Rusia anunță că o parte din soldați se retrag de la granița cu Ucraina. Kremlin: Putin este dispus să negocieze