Antena Meniu Search
x

Video O zi alături de piloţii care ne păzesc spaţiul aerian. Cum încearcă ruşii să afle timpul de reacţie şi metodele de acţiune ale piloţilor NATO

Ne pregătim pentru ce e mai rău. Iar România devine un adevărat poligon NATO, cu exerciţii de luptă în aer zilnice la malul mării. Securitatea spaţiului aerian deasupra Mării Negre este principala misiune a piloţilor NATO, iar în ţară au fost trimise mai multe avioane americane şi italiene.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 15.02.2022, 13:43

Vezi și

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Pista aeroportului a devenit neîncăpătoare pentru numărul de avioane de luptă care aterizează şi decolează zilnic.

"În aproape 15 minute, se pregătesc piloţii români să decoleze pentru o misiune împreună cu piloţii italieni. O misiune de luptă aeriană, o misiune desfăşurată deasupra Mării Negre", transmite Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Este zona cel mai des încercată în ultimii ani de avioane ale Federaţiei Ruse. Nu există zi fără o alarmă de interceptare a aeronavelor ruseşti.

Între 3 şi 5 minute au la dispoziţie piloţii români şi italieni de la Kogălniceanu să decoleze în momentul unei alarme reale.

Pe acelaşi subiect

Misiunile de poliţie aeriană sunt acoperite 24 din 24 de ore. Comandorul Silviu Mărincaş urcă la manşa unui MIG-21 Lancer. Împreună cu piloţii italieni, simulează câteva manevre de luptă în aer.

Aeronavele ruseşti forţează uneori spaţiul aerian românesc. Oficial, ar fi doar exerciţii de luptă. Neoficial, ruşii vor să afle timpul de reacţie şi metodele de acţiune ale piloţilor NATO.

Silviu Marincaş: Misiunea noastră aici este apărarea spaţiului aeroan al NATO şi al României. Ori de câte ori suntem solicitaţi să decolăm, interceptăm, identificăm şi eventual să escortăm din spaţiul aerian, o facem misiunea asta desăvârşit.

La câteva zeci de kilometri distanţă, la baza aeriană Borcea, e la fel de multă agitaţie. Escadrila românească de F16 împreună cu avioane americane F18 Super Hornet simulează manevre de interceptare a aeronavelor inamice. În paralel, piloţii români sunt pregătiţi pentru misiuni de luptă.

Ciprian Tănase: Spre finalul verii o să fiu operaţional şi o să pot apăra spaţiul aerian al României.

Aproape două mii de soldaţi americani vor fi prezenţi în mai multe unităţi militare din România până la finalul lunii. NATO pregăteşte săptămâna această şi un grup de luptă permanent la Marea Neagră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » O zi alături de piloţii care ne păzesc spaţiul aerian. Cum încearcă ruşii să afle timpul de reacţie şi metodele de acţiune ale piloţilor NATO