Antena Meniu Search
x

Ministrul american al Sănătății vrea avertismente pentru cei care petrec prea mult timp pe social media, similare cu cele de pe pachetele de țigări

Ministrul american al Sănătăţii, Vivek Murthy, cere Congresului avertismente pentru reţelele sociale. Mai exact, acesta a cerut ca autorităţile să oblige marile platforme de socializare online să afişeze pentru utilizatori mesaje asemănătoare celor de pe pachetele de ţigări. Gestul este o consecinţă firească a studiilor care arată că astfel de reţele şi platforme sunt printre cauzele principale ale problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor.

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 14:12

Datele furnizate de Asociaţia Medicilor Americani privind consumul de conţinut online sunt îngrijorătoare: adolescenţii care petrec trei ore pe zi pe reţelele sociale au un risc dublu de a dezvolta depresie sau anxietate. Din păcate, tinerii stau însă mult mai mult pe Internet: studiile arată un consum de aproximativ cinci ore pe zi. 

Într-un editorial publicat în The New York Times, ministrul Vivek Murthy a avertizat că criza de sănătate mintală în rândul tinerilor este o problemă urgentă, iar reţelele de socializare sunt "un contributor important". Murthy precizat că viziunea sa asupra avertismentului include un limbaj care să îi avertizeze pe utilizatori cu privire la potențialele prejudicii pentru sănătatea mintală ale acestor platforme. "Un mesaj de avertizare, care necesită o acțiune a Congresului, ar reaminti în mod regulat părinților și adolescenților că social media nu este sigură", a scris el, potrivit NBC.

Medicul Murthy a dezvăluit, în cadrul emisiunii Today difuzată la postul american NBC, că a vorbit cu mii de părinţi, în ultimi ani, iar principala lor preocupare este modul şi frecvenţa cu care adolescenţii folosesc aceste reţele. "Când copiii petrec mai mult de trei ore pe zi pe social media au un risc dublu de a dezvolta anxietate și depresie", a spus el.

Vezi și

În 1965, după raportul de referință din anul precedent al ministrului Sănătății Luther L. Terry, care făcea legătura între fumat și cancerul pulmonar și bolile de inimă, Congresul a impus mesaje de avertizare fără precedent pe pachetele de țigări: „Atenție: Fumatul țigărilor poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră”.

Pe acelaşi subiect

Riscurile orelor petrecute pe social media

În prezent, Vivek Murthy a scris că "dovezile din etichetele de tutun arată că avertismentele Ministerului pot crește gradul de conștientizare și pot schimba comportamentul" utilizatorilor, însă este conştient că doar o etichetă nu ar face social media mai sigură. El a scris că pot fi luate măsuri de către Congres sau companiile de social media, de către părinți și alte figuri autoritare pentru a reduce riscurile şi pentru a asigura o experiență online mai sigură. 

În editorial, Murthy a explicat că timpul îndelungat petrecut pe social media poate creşte riscul ca utilizatorii minori să dezvolte simptome de anxietate și depresie. Asociația Americană de Psihologie informează că adolescenții petrec aproape cinci ore pe zi pe platforme precum YouTube, TikTok și Instagram. Într-un studiu din 2019, asociația a constatat că proporția tinerilor adulți cu gânduri suicidale a crescut cu 47% între 2008 și 2017, când utilizarea social media în rândul acestei grupe de vârstă a crescut vertiginos.

Și asta a fost înainte ca pandemia să declanșeze un an de izolare virtuală pentru SUA. La începutul lui 2021, în mijlocul lockdown-ului, Murthy a cerut platformelor sociale să "îmbunătățească și să contribuie proactiv la sănătatea mintală și bunăstarea copiilor noștri".

În ianuarie, în cadrul unei audieri a Comitetului Judiciar al Senatului privind impactul social media asupra tinerilor, Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, și-a cerut scuze părinților care au declarat că platforma Meta Instagram a contribuit la sinuciderea sau exploatarea copiilor lor. "Îmi pare rău pentru tot ceea ce ați trăit", a spus el. "Este groaznic. Nimeni nu ar trebui să treacă prin lucrurile pe care le-au suferit familiile voastre". În 2023, Vivek Murthy avertiza"Pentru prea mulți copii, utilizarea social media le compromite somnul și timpul valoros petrecut cu familia și prietenii".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Ministrul american al Sănătății vrea avertismente pentru cei care petrec prea mult timp pe social media, similare cu cele de pe pachetele de țigări