Antena Meniu Search
x

Misiune sinucigașă pentru ruși. Au trecut cu blindatele, fără să știe, prin "Pădurea Roșie", cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl

Soldații ruși au trecut cu vehiculele blindate prin „Pădurea Roșie”, cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl, și au ridicat nori de praf radioactiv, au declarat angajații, potrivit Reuters. Militarii nu au purtat echipament de protecție.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:24

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Soldații ruși din convoi nu au folosit echipament de protecție anti-radiații, un gest sinucigaș, consideră una dintre sursele citate de Reuters, deoarece praful radioactiv inhalat le-ar putea provoca răni grave. 

Cei doi martori erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra centralei, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea sitului. 

Ambii bărbați au declarat că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, aflată la aproximativ 100 km (65 mile) nord de Kiev. Soldații obișnuiți cu care a vorbit unul dintre muncitori nu auziseră de explozie.

Armata rusă a declarat, după capturarea centralei, că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Rusia a negat anterior că forțele sale au pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

Pădurea Roșie, cea mai contaminată zonă de la Cernobîl

Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume. Accesul în jurul Cernobîlului este interzis pentru persoane neautorizate, dar Pădurea Roșie este atât de contaminată, încât nici angajații nu au voie să meargă acolo. 

"Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo", a declarat directorul interimar al centralei de la Cernobîl, Valery Seida, pentru Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Misiune sinucigașă pentru ruși. Au trecut cu blindatele, fără să știe, prin "Pădurea Roșie", cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl