Antena Meniu Search
x

Cine a luat decizia de a-l implica pe Abramovici la negocierile de pace. Kremlinul confirmă că este mediator și neagă acuzațiile de otrăvire

Oligarhul rus Roman Abramovici este mediator în negocierile ruso-ucrainene, care au început marţi la Istanbul, anunţă Kremlinul, respingând acuzaţiile că acesta ar fi fost otrăvit, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 14:53

Vezi și

Omul de afaceri Roman Abramovici nu este membru oficial al delegației ruse la discuțiile de la Istanbul, dar este implicat în asigurarea contactelor dintre Moscova și Kiev, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. El a adăugat că implicarea miliardarului rus a fost aprobată de ambele părți, cea rusă și cea ucraineană. 

„Roman Abramovici este implicat în asigurarea unor contacte între partea rusă și cea ucraineană. El nu este un membru oficial al delegației – știți că delegația noastră este condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky”, a confirmat reprezentantul Kremlinului.

În imaginile surprinse marți la Palatul Dolmabahce, biroul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan din Istanbul, Abramovici nu se află la masa principală a delegaţiilor de negociatori, ci la o altă masă alături de Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan

Peskov a răspuns la întrebarea cine a luat decizia de a-l implica pe Abramovici în negocieri: „Pentru a realiza contacte între cele două părți, este necesară obținerea aprobării ambelor părți. În cazul lui Abramovici, această aprobare a venit din ambele părți”, a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Negocierile ruso-ucrainene au început pe 28 februarie, mai multe runde au avut loc pe teritoriul Belarusului. Abramovici a participat și la etapa inițială a negocierilor. Apoi, negociatorii au continuat să comunice prin legătură video. Pe 29 martie, la Istanbul a început o nouă rundă față în față.

Kremlinul dezminte ştirile despre otrăvirea lui Roman Abramovici

Preşedinţia Rusiei a dezminţit și ştirile despre o presupusă otrăvire a lui Roman Abramovici, susţinând că este vorba de o acţiune de "război informaţional" împotriva Rusiei, relatează Reuters. ”Suspiciunea de otrăvire a miliardarului rus în cadrul negocierilor de pace de la începutul lunii martie nu corespunde cu realitatea” a comunicat Kremlinul, potrivit Reuters.

Peskov a mai declarat presei, într-o teleconferinţă, că până miercuri va fi clar dacă tratativele ruso-ucrainene desfăşurate marţi în Turcia sunt promiţătoare sau nu. Wall Street Journal şi alte publicații internaționale au relatat că, după precedenta rundă de negocieri, la începutul lunii martie, Abramovici şi doi negociatori ucraineni au manifestat simptome care ar putea indica o otrăvire. Informația a fost negată și de tabăra ucraineană și de serviciile de informații americane

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cine a luat decizia de a-l implica pe Abramovici la negocierile de pace. Kremlinul confirmă că este mediator și neagă acuzațiile de otrăvire