Antena Meniu Search
x

Misteriosul manuscris Voynich, descifrat după 600 de ani? Un profesor susține că a descoperit limba în care e scrisă cea mai ciudată carte din lume (Foto)

Manuscrisul Voynich este una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, nimeni nereuşind să dezlege ce scrie în acest manuscris timp de 600 de ani.

Manuscrisul Voynich este una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, nimeni nereuşind să dezlege ce scrie în acest manuscris timp de 600 de ani.

Există multe teorii asupra misteriosului autor al manuscrisului, numit astfel după anticarul Wilfrid Voynich, care l-a descoperit în jurul anului 1912 în Italia. 

Tipărită pe un pergament medieval, într-o limbă pe care marii criptografi nu au putut niciodată să o descifreze, neobișnuitul document este înconjurat de mister. Nimeni nu a reușit să descopere originile acestuia, autorul, scrierea, semnificația imaginilor sau limba în care a fost redactat.

Manuscrisul Voynich, descifrat dupa 600 de ani
Pe acelaşi subiect

Sute de cercetători şi-au petrecut viaţa încercând să interpreteze această carte misterioasă - cu pagini de manuscris elegante, ilustraţii de plante stranii şi desene cu femei nud - căreia i-au fost atribuite anumite puteri magice. Numai în secolul XX, o veritabilă armată de paleografi, inclusiv specialiştii americani care au descifrat codul german „Enigma”, au eşuat lamentabil.

Mister rezolvat cu ajutorul inteligenței artificiale

Însă, acum, un profesor de la Universitatea din Alberta, Greg Kondrak, susține că a descoperit, folosind inteligența artificială, limba folosită pentru redactarea faimosului manuscris.

Potrivit acestuia, limba folosită este limba ebraică, într-un cod în care s-a renunțat la vocale, iar consoanele sunt amestecate.

Manuscrisul Voynich, descifrat dupa 600 de ani

De asemenea, echipa de cercetători susține că a descoperit semnificația unei propoziții din acest manuscris, ceea ce reprezintă o adevărată revelație.

Este vorba despre propoziția “Ea a făcut recomandări preotului, bărbatului casei, mie și oamenilor”.

Kondrak a folosit un software de traduceri, testat pe Declarația Drepturilor Omului, care a descoperit, de asemenea, cuvinte precum ‘fermier,’ ‘lumină’ și ‘aer’.

“Am descoperit o propoziție care are sens gramatical vorbind și poate fi interpretată. Este o propoziție oarecum ciudată pentru a începe un manuscris, însă cu siguranță are sens“, a declarat Kondrak.

Echipa de cercetători susține acum că are nevoie de specialiști în limba ebraică pentru a putea traduce manuscrisul, sarcină care este mult mai greu de rezolvat decât se anticipa inițial.

Ce este Manuscrisul Voynich

Manuscrisul are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate, fără greșeli, tăieturi sau corecturi. Desenele în schimb sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. 

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969).

Manuscrisul Voynich, descifrat dupa 600 de ani

Lucrarea, degradată de timp, nu iese decât foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke.

În jurul manuscrisului abundă teorii misterioase, numele său fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich în 1912, în Italia. Existenţa lui a fost deja menţionată într-o corespondenţă din secolul al XVII-lea. 

Timp de mulţi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui călugăr franciscan din secolul al XVIII-lea, englezul Roger Bacon, al cărui interes pentru alchimie şi magie l-au împins în închisoare. Dar această teorie a fost respinsă în 2009, atunci când manuscrisul a fost supus unei datări cu carbon 14, din care a reieşit faptul că volumul a fost realizat între anii 1404 şi 1438. 

Alţii cred că ar fi putut fi opera unui tânăr geniu al Renaşterii italiene, Leonardo da Vici, a unui necunoscut scriitor în limbaj codat pentru a scăpa de Inchiziţie, a unui extraterestru care l-ar fi lăsat cadou după o vizită pe Terra sau o păcăleală sofisticată. În orice caz, conţinutul manuscrisului rămâne o enigmă. 

Plantele care sunt desenate nu au fost niciodată identificate. Tratatele de astronomie şi ilustraţiile cu femei nu şi-au dezvăluit niciodată secretele. Cercetătorii s-au întrebat dacă acesta nu este un elixir al tinereţii veşnice sau un simplu tratat de botanică sau de medicină.

Manuscrisul Voynich, descifrat dupa 600 de ani 

Printre cei care au eşuat în a-l descifra figurează criptologul american William Friedman, care a descifrat codurile folosite în transmisiuni de armata japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Astăzi, biblioteca Beinecke primeşte în fiecare lună câteva mii de scrisori de la persoane care cred că au descoperit misterul, a explicat Rene Zandbergen, un inginer în industria spaţială, devenit expert în manuscris. "Mai mult de 90% dintre cei care se abonează la bibliotecă o fac pentru manuscrisul Voynich", a spus expertul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Misteriosul manuscris Voynich, descifrat după 600 de ani? Un profesor susține că a descoperit limba în care e scrisă cea mai ciudată carte din lume (Foto)