Antena Meniu Search
x

Video Moartea lui Jean-Paul Belmondo a îndoliat Franţa şi lumea filmului. Omagiu emoţionant, adus de Alain Delon: "Sunt devastat. E parte din viaţa mea"

Omagii din lumea întreagă au fost aduse pentru starul cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo, care a murit ieri, la vârsta de 88 de ani. Luni seară, televiziunile franceze şi-au întrerupt programul obişnuit pentru a-l omagia, iar preşedintele Emmanuel Macron a decretat joia aceasta drept zi de comemorare naţională pentru Belmondo, cel care a făcut lumea mai frumoasă cu filmele lui.

de Redactia Observator

la 07.09.2021, 21:07

Vezi și

"Magnificul", "Asul aşilor" sau "Bebel", cum îl alintau francezii, s-a stins liniştit, povestesc apropiaţii, în locuinţa sa din Paris. Vestea morţii sale a îndoliat întreaga Franţă. Cel mai emoţionat omagiu a venit de la Alain Delon: "Sunt complet devastat. Acum încerc să mă ţin puternic, ca să nu fac acelaşi lucru în 5 ore. Deşi nu ar fi rău dacă am pleca împreună. E parte din viaţa mea, am început împreună în urmă cu 60 de ani". Cei doi actori, consideraţi ultimii giganţi ai cinematografiei franceze, au jucat împreună în numeroase filme. S-a vorbit mult despre faptul că între ei a existat o rivalitate de moarte. Au păstrat-o, însă, doar pentru marele ecran. În realitate erau buni prieteni. 

Marcată de moartea marelui actor a fost şi Brigitte Bardot, colegă din generaţia de aur a cinematografiei franceze. "Mă gândesc la el, l-am iubit. Îmi e dor de el şi nu mai vreau să vorbesc despre el, durerile mari sunt tăcute", este mesajul actriţei, în urma tristei veşti. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost printre primii care l-au omagiat. Pentru el, Belmondo a fost "un erou sublim, un temerar neobosit şi un magician al cuvintelor". 

Belmondo a fost un actor iubit şi respectat în toată lumea. O demonstrează şi întâlnirea cu celebrul regizor Quentin Tarantino, care şi-a găsit cu greu cuvintele în prezenţa starului francez. "Nu pot să cred că am trăit momentul să aflu că însuşi Jean-Paul Belmondo ştie că exist! V-am văzut toate filmele", a mărturisit, atunci, Tarantino. 

Născut în 1933, într-o familie de artişti, cu mama pictoriţă şi tatăl sculptor, Jean-Paul Belmondo îşi face debutul pe scenă la 20 de ani. Succesul a venit 7 ani mai târziu, odată cu rolul din pelicula "Cu sufletul la gură/A bout de souffle", capodopera lui Jean-Luc Godard. Adolescent indisciplinat, a fost atras mai degrabă de sport, decât de cărţi. A cochetat cu fotbalul, ciclismul, dar cel mai mult i-a plăcut boxul care, mai târziu, l-a ajutat să îşi facă singur cascadoriile.  

Viaţa personală i-a fost la fel de tumultoasă ca în filme. A fost căsătorit de două ori şi are patru copii. Însă relaţia amoroasă care a ţinut prima pagină a ziarelor a fost cea cu un fost model Playboy, concurentă la titlul de Miss Belgia, cu 43 de ani mai tânără. Alături de fostul soț, l-a escrocat pe Belmondo, sustrăgându-i peste 200.000 de euro. 

 Momentul de contitură pentru cariera sa a fost în anul 2001, când a suferit un accident vascular cerebral. Urmează o lungă perioadă de convalescență, departe de scenă. În cariera sa, de jumătate de secol, Jean-Paul Belmondo a jucat în peste 80 de filme şi a fost distins cu numeroase premii. Un omagiu naţional în memoria Magnificului va avea loc joi, iar slujba de înmormântare a fost anunţată pentru vineri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Moartea lui Jean-Paul Belmondo a îndoliat Franţa şi lumea filmului. Omagiu emoţionant, adus de Alain Delon: "Sunt devastat. E parte din viaţa mea"