Antena Meniu Search
x

Momentul adevărului pentru Mario Draghi. Premierul anunță că este pregătit să rămână în funcție, dar insistă pe unitate

Premierul italian Mario Draghi a îndemnat miercuri la "reconstruirea pactului de încredere" între partidele coaliţiei sale pentru a salva guvernul, pus în pericol de retragerea, săptămâna trecută, a Mişcării 5 Stele din acest guvern, relatează AFP, citat de Agerpres. Un nou vot de încredere are loc în senatul italian în această după-amiază. 

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 12:43

Momentul adevărului pentru Mario Draghi. Premierul anunță că este pregătit să rămână în funcție, dar insistă pe unitate
Momentul adevărului pentru Mario Draghi. Premierul anunță că este pregătit să rămână în funcție, dar insistă pe unitate - Profimedia

"Singura soluţie, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim din temelii acest pact, cu curaj, altruism şi credibilitate", a afirmat Draghi în Senat. "Asta cer italienii", a subliniat el.

În timpul acestei intervenţii, ce va fi urmată după-amiaza de un vot de încredere, Mario Draghi s-a arătat cu precădere aspru la adresa partidelor politice. "Italia nu are nevoie de o încredere de faţadă, care să dispară în faţa unor măsuri dificile ce trebuie luate", a spus el.

Italienii îl susțin pe "Super Mario"

Draghi chiar s-a adresat direct partidelor: "Voi, partide şi parlamentari, sunteţi gata să reconstruiţi acest pact? Sunteţi gata să confirmaţi acest efort pe care l-aţi făcut în timpul primelor luni şi care ulterior a slăbit?". "Nu mie trebuie să-mi răspundeţi la această întrebare, ci tuturor italienilor", a subliniat el.

Pe acelaşi subiect

Potrivit sondajelor, majoritatea italienilor susţin ca "Super Mario" să rămână la conducerea acestei largi coaliţii de unitate naţională, care include partide de stânga şi de extremă dreapta.

"Italia este puternică atunci când este unită", a mai spus el. Provocările de pe plan intern (relansarea economică, inflaţia, locurile de muncă) şi extern (independenţa energetică, războiul din Ucraina) cu care se confruntă Italia şi UE "cer un guvern cu adevărat puternic şi solidar şi un parlament care să-l însoţească cu convingere", a continuat el.

Mario Draghi a adresat un mesaj Mişcării 5 Stele (M5S), fervent apărător al unui venit minim universal ameninţat de dreapta, apreciindu-l "important pentru a reduce sărăcia, chiar dacă poate fi ameliorat".

De asemenea, el a evocat o altă măsură dragă M5S: introducerea unui salariu minim legal. "În această direcţie trebuie să avansăm cu partenerii sociali", a spus Draghi.

Un vot de încredere urmează să fie organizat în cele două camere ale Parlamentului Italiei, miercuri în Senat şi joi în Camera Deputaţilor, permiţând să se întrezărească o lumină după criza provocată de ieşirea de la guvernare a M5S, în timpul unui vot-cheie în Senat.

Liderul M5S, Giuseppe Conte, care a fost predecesorul lui Draghi la conducerea executivului, a cerut ca priorităţile partidului să fie luate în calcul, în special introducerea unui salariu minim.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Momentul adevărului pentru Mario Draghi. Premierul anunță că este pregătit să rămână în funcție, dar insistă pe unitate