Antena Meniu Search
x

Criză politică în Italia. Ce urmează după ce președintele a refuzat demisia premierului Draghi

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat, joi, demisia după ce formaţiunea parteneră de coaliție, Mişcarea Cinci Stele, și-a retras sprijinul într-un vot de încredere solicitat de guvern parlamentului. Fostul șef al Băncii Centrale Europene a condus un guvern de unitate națională din februarie 2021, scrie BBC

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 15.07.2022, 11:29

Criză politică în Italia. Ce urmează după ce președintele a refuzat demisia premierului Draghi
Criză politică în Italia. Ce urmează după ce președintele a refuzat demisia premierului Draghi - Profimedia Images

Pentru că pactul de încredere nu mai există, Mario Draghi a considerat că singură soluţie pentru că ţara să poată merge înainte este să se retragă din funcţie. De altfel, încă de la primul discurs pe care l-a susţinut în calitate de premier, acesta a anunţat că Executivul său îşi va continuă activitatea numai cât timp va există o perspectivă clară de aplicare a programului de guvernare. Președintele țării a transmis că îi refuză însă demisia și l-a invitat în parlament să clarifice situația

Este vorba de o încercare a preşedintelui Italiei de a evita convocarea imediată a alegerilor anticipate. Potrivit unor surse citate de cotidianul La Repubblica, premierul Mario Draghi ar urma să meargă miercurea viitoare în Parlament. Draghi a subliniat că s-ar putea ca demisia să nu devină efectivă imediat, deoarece are unele angajamente internaţionale. Draghi trebuie să meargă în Algeria pe 18-19 iulie, pentru a semna un contract pentru importuri de gaz natural. Contractul nu poate fi semnat de un premier demisionar, astfel că demisia va intra în vigoare abia ulterior.

Alegerile parlamentare erau deja programate la începutul lui 2023 și, dacă guvernul se prăbușește, este probabil să aibă loc un vot în această toamnă. Mai multe partide de dreapta își doresc alegeri anticipate, dar o perioadă de incertitudine politică va pune în pericol eforturile Italiei de a controla criza energetică care se profilează și de a adopta bugetul de anul viitor pentru a asigura finanțarea UE, potrivit BBC.

Ce se va întâmpla după ce președintele a refuzat demisia lui Draghi

Pe acelaşi subiect

Președintele italian i-a cerut lui Mario Draghi să solicite votul de încredere din partea Parlamentului. Guvernul va demisiona, dar fiecare partid în parte va decide dacă îi reînnoiește sau nu încrederea. Astfel, formațiunile politice au responsabiloitatea de a pune capăt sau de a reconfirma guvernarea lui Draghi, scrie Corriere della Serra.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, populistă), care a provocat actuala criză politică, a convocat pentru joi seară o reuniune de urgenţă, în contextul deciziei premierului Mario Draghi de a demisona.

Partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini, a cerut convocarea rapidă a alegerilor anticipate. Şi Giorgia Meloni, liderul partidului de dreapta Fraţii Italiei (FdI), a cerut convocarea alegerilor anticipate. Alte formaţiuni politice, precum Italia Viva şi Partidul Democrat, s-au pronunţat în favoarea acordării unui nou mandat premierului Mario Draghi.

Premierul tehnocrat Mario Draghi a declarat joi seară, după consultări cu preşedintele Sergio Mattarella în contextul destrămării coaliţiei care susţinuse până acum Guvernul de uniune naţională, că a decis să demisioneze. Mario Draghi a convocat o şedinţă de guvern şi i-a anunţat pe miniştri că îşi va prezenta demisia. "În această seară, îmi voi depune demisia. Nu mai există majoritatea de uniune naţională", a declarat Mario Draghi, conform cotidianului La Repubblica.

"Încă de la primul meu discurs, cel din momentul instalării prin votul Parlamentului, eu am spus permanent că acest Executiv va merge înainte doar dacă va fi clară perspectiva de a realiza programul de guvernare pe baza căruia forţele politice au acordat încrederea. Această abordare compactă a fost fundamentală pentru a înfrunta provocările din aceste luni. Aceste condiţii nu mai există acum", a argumentat Mario Draghi, citat de agenţia ANSA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Criză politică în Italia. Ce urmează după ce președintele a refuzat demisia premierului Draghi