Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski, furios că Modi l-a îmbrăţişat pe Putin, "criminalul cel mai sângeros al lumii": "Este o lovitură pentru pace"

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat marţi vizita premierului indian Narendra Modi în Rusia pentru întârirea legăturilor cu Moscova drept "devastatoare" pentru pacea în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.07.2024 , 20:54

Zelenski supărat că Modi l-a îmbrăţişat pe Putin, "criminalul cel mai sângeros al lumii": "Este o lovitură devastatoare"
Zelenski supărat că Modi l-a îmbrăţişat pe Putin, "criminalul cel mai sângeros al lumii": "Este o lovitură devastatoare" - Profimedia

"Este o dezamăgire enormă şi o lovitură devastatoare pentru eforturilor de pace să vezi liderul celei mai mari ţări democratice din lume strângându-l în braţe pe criminalul cel mai sângeros al lumii, la Moscova, într-o astfel de zi", a denunţat Zelenski pe reţelele de social media, la câteva ore după un atac rusesc deosebit de sângeros asupra oraşelor ucrainene. În acelaşi mesaj, preşedintele ucrainean a condamnat încă o dată atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei, care a ucis luni 38 de persoane.

Zelenski consideră devastatoare vizita premierului Modi în Rusia 

În ultimele luni, Ucraina a încercat să obţină sprijin pentru cauza sa din partea Indiei şi a altor ţări importante din aşa-numitul Sud global, notează EFE.

Articolul continuă după reclamă

India şi-a trimis un reprezentant la summitul de pace condus de Kiev, desfăşurat fără Rusia în Elveţia la mijlocul lunii trecute, dar nu a semnat comunicatul final întrucât - după cum a explicat - nu propunea o soluţie "acceptabilă pentru ambele părţi beligerante".

Pe acelaşi subiect

India şi alte ţări din Sudul global menţin contacte cu Ucraina, dar continuă să întreţină relaţii strânse şi cu Rusia.

Premierul Modi s-a deplasat luni la Moscova şi l-a îmbrăţişat pe Putin în faţa camerei de filmat.

Începutul vizitei lui Modi în Rusia a coincis cu un atac rusesc masiv asupra Kievului şi a regiunii ucrainene Dnipropetrovsk (centru), care s-a soldat cu mulţi morţi şi răniţi şi a provocat daune grave unui spital de copii şi unei alte clinici din capitala ucraineană.

Relaţia Indiei cu Rusia se bazează pe "încredere reciprocă şi respect reciproc", a declarat marţi premierul Narendra Modi la Moscova, unde a apreciat leadership-ul preşedintelui Vladimir Putin, informează Reuters.

"Fiecare indian consideră că Rusia este prietenul Indiei"

"Fiecare indian consideră că Rusia este prietenul Indiei în vremuri bune şi rele", a spus Modi, adresându-se diasporei indiene cu ocazia primei sale vizite în Rusia în ultimii cinci ani.

"Ataşamentul faţă de relaţiile dintre noi a fost testat de mai multe ori şi s-a dovedit puternic de fiecare dată", a spus Modi, adăugând că îl apreciază pe "dragul său prieten" Putin pentru acest lucru.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de arme al Indiei timp de decenii, iar New Delhi şi Moscova au avut legături strânse încă din perioada sovietică.

Occidentul, în special SUA, a încercat să consolideze legăturile cu India ca o potenţială contrapondere la ascensiunea Chinei în regiune.

Dar New Delhi şi Occidentul au adoptat poziţii diferite cu privire la războiul Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că a transmis Indiei îngrijorarea Washingtonului cu privire la relaţia acesteia cu Rusia.

India s-a abţinut să critice Rusia şi şi-a majorat la un nivel record achiziţiile de petrol rusesc ieftin, îndemnând în acelaşi timp Ucraina şi Rusia să îşi rezolve conflictul prin dialog şi diplomaţie.

Putin l-a întâmpinat pe Modi luni seara târziu, numindu-l pe liderul indian drept "prietenul său drag" şi spunând că este "foarte fericit" să îl vadă, a relatat agenţia rusă de presă de stat TASS. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Zelenski, furios că Modi l-a îmbrăţişat pe Putin, "criminalul cel mai sângeros al lumii": "Este o lovitură pentru pace"