Antena Meniu Search
x

Armata israeliană pare că vrea o încercuire a oraşului Gaza, avansează din 3 direcţii. Imagini apocaliptice publicate de IDF din Gaza

Război Israel - Hamas. Armata israeliană pare că încearcă o încercuire a oraşului Gaza. În timp ce IDF publică imagini apocaliptice cu atacurile din Fâşie, 15 soldați israelieni au fost uciși marți în Gaza. Azi, primele ambulanțe cu palestinieni răniți au ajuns în Egipt, prin punctul de trecere de la Rafah. În plus, armata israeliană a desfășurat nave antirachetă în Marea Roșie, în apropierea portului Eliat pentru a opri rachetele trase din Yemen. 

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 17:19

Vezi și

Armata israeliană pare că se apropie de orașul Gaza din cel puțin trei părți. Fotografii, filmări și imagini din satelit arată coloane de vehicule blindate care avansează de la granița de nord a Fâşiei, în timp ce altele ocupă poziții în apropierea unui drum important dinspre sud, relatează The New York Times.

Israelul a oferit puţine detalii despre operaţiunea terestră extinsă declanşată în Fâşia Gaza în urmă cu patru zile. Imaginile verificate de jurnaliştii americani de la The New York Times arată grupuri mari de tancuri și alte vehicule blindate care înaintează adânc în Gaza, în timp ce armata continuă să lovească din aer clădiri din apropiere. O imagine surprinsă luni dimineață de sateliţii Planet Labs arată coloane mari de blindate care avansează la 5 km de graniţa de nord, spre sud, pe coasta Mării Mediterane. 

Alte grupuri de vehicule militare au fost semnalate în spaţii deschise din zona Al Karama, la nord de orașul Gaza, la mai puțin de 5 km nord de tabăra de refugiați Shati. Multe clădiri din apropiere par să fi fost grav avariate sau complet distruse de atacuri aeriene Un al doilea grup de vehicule blindate a fost surprins în apropierea orașului Beit Hanoun, la marginea de nord-est a Fâșiei Gaza. Beit Hanoun este deja în mare parte afectat de atacurile aeriene în ultimele săptămâni.

O filmare surprinsă mai la sud, luni dimineață, de un palestinian, Youssef Al Saifi, și verificată de NYT arată un vehicul blindat israelian în timp ce trage şi distruge o mașină pe principalul drum de la nord la sud din Gaza. Mașina transporta o familie, potrivit lui Youssef Al Saifi. Şi imaginile din satelit arată blindate israeliene poziționate în apropierea drumului respectiv. 

Pe acelaşi subiect

Acuzată de crime de război după ce a lovit cea mai mare tabără de refugiaţi din Fâşia Gaza, armata israeliană susţine că în atacul, care a provocat moartea a zeci de civili, a fost ucis pe Ibrahim Biari, comandant al Brigăzii Hamas Jabalia și unul dintre liderii masacrului din 7 octombrie. În Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării palestiniene Hamas începând din 2007, peste 8.500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în bombardamentele israeliene efectuate ca ripostă după atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie şi soldat cu peste 1.400 de morţi. 

Război Israel-Hamas. Noi imagini difuzate de IDF cu atacurile din Gaza

Forţele armatei israeline au publicat miercuri noi imagini cu atacurile din Fâşia Gaza. "Concomitent cu extinderea operațiunilor forțelor terestre la sol, are loc un efort de arme combinate împreună cu Marina Militară și Forțele Aeriene, pentru a neutraliza atacurile la sol și a deteriora semnificativ organizația teroristă Hamas. În timpul activităților, avioane de luptă și elicoptere, alături de drone controlate de la distanță, nave și artilerie, asistă forțele terestre în ţintire și lovituri aeriene...De asemenea, informațiile colectate în timp real sunt transmise imediat Forțelor Aeriene și Marinei, iar pe baza acestora se efectuează lovituri combinate. În aceste atacuri au fost distruse zeci de ținte ale organizației teroriste Hamas, inclusiv posturi de observație, echipe, lansatoare antitanc şi posturi militare. În plus, au fost eliminați mai mulţi teroriști, au fost împiedicate infiltrări pe teritoriul israelian și au fost zădărnicite incidente teroriste", a transmis IDF pe platforma X. 

Război Israel-Hamas.  Israelul a trimis nave de război în Marea Roșie

Israelienii au trimis nave de război în Marea Roșie ca întăriri după atacurile cu drone şi rachete cu rază lungă de acțiune ale militanţilor Houthi din Yemen, şiiţi pro-iranieni care controlează Sanaa. Aceştia au difuzat miercuri o înregistrare video care prezintă, potrivit lor, rachetele şi dronele pe care le-au lansat împotriva Israelului ca răzbunare pentru asediul şi bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza. În videoclip, difuzat pe contul oficial X (fost Twitter) al purtătorului de cuvânt militar al Houthi, Yahya Sarea, se poate vedea lansarea a numeroase rachete dintr-un loc din deşert, cu voci care scandează sloganuri precum "Moarte Israelului", "Moarte SUA!".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Imagini cu lansarea unui număr mare de rachete balistice şi de drone împotriva inamicului israelian din Palestina ocupată, ca răspuns la crimele lor din Fâşia Gaza", se poate citi într-un mesaj care însoţeşte înregistrarea. "Allahu Akbar!", "Acum venim, oh Al Aqsa!", "Moarte Americii", "Moarte Israelului" sau "Blestemat să fie Israelul", scandează presupuşi luptători Houthi, în paralel cu imaginile cu lansarea de rachete şi drone. Se aude, de asemenea, o voce care spune că aceste atacuri sunt "în sprijinul fraţilor noştri din poporul palestinian prin forţa rachetelor yemenite".

Potrivit EFE, nu este clar dacă este vorba despre un nou atac Houthi sau dacă imaginile difuzate miercuri sunt de fapt o compilaţie a celor trei atacuri comise în ultimele zile şi revendicate marţi de purtătorul de cuvânt militar al rebelilor într-o declaraţie televizată, în care a avertizat că operaţiunile împotriva statului israelian "vor continua" atât timp cât vor continua bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza. Armata israeliană, care a ameninţat că va răspunde acestor atacuri, a anunţat marţi că sistemele sale de apărare au interceptat o "ţintă aeriană" care se îndrepta spre teritoriul său, activând alarme în oraşul Eilat, în extremul sud al ţării, pe ţărmul Mării Roşii.

Israelul i-a acuzat oficial pe rebelii Houthi din Yemen că au lansat "rachete şi drone" care vizau teritoriul său, dar care au lovit două oraşe turistice din Egipt, în apropiere de graniţă, rănind cel puţin şase persoane. Rebelii Houthi controlează Sanaa şi regiuni mari din nordul şi sudul ţării arabe - una dintre cele mai sărace din lume din cauza conflictului intern - de la revolta lor, în 2014, împotriva guvernului yemenit recunoscut internaţional. 

Război Israel-Hamas. Un prim grup de străini şi persoane cu dublă cetăţenie a sosit în Egipt

Un prim grup, format din străini sau cu dublă cetăţenie, în special femei şi copii, a sosit miercuri în Egipt venind din Fâşia Gaza. Posturile de televiziune egiptene au difuzat imagini cu femei, copii şi bătrâni care coboară din autobuze, în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul punct de legătură neaflat sub controlul Israelului între enclava palestiniană şi restul lumii.

Deţinătorii de paşapoarte străine, străini sau palestinieni cu dublă cetăţenie, fuseseră autorizaţi să intre în terminalul palestinian de la Rafah în jurul orei 07:45 GMT, după anunţul privind o deschidere cu caracter excepţional pentru a permite trecerea a aproximativ 90 de răniţi palestinieni şi a 545 cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie. O listă cu numele, cetăţenia şi numărul lor de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului Rafah.

Potrivit cancelariilor străine, în prezent se află în Fâşia Gaza cetăţeni din 44 de ţări, printre care angajaţi ai unui număr de 28 de agenţii ale ONU sau ONG-uri străine. În Egipt, un corespondent al AFP a văzut cel puţin trei ambulanţe ce au intrat în incinta spitalului Sheikh Zoueid, la aproximativ 10 kilometri vest de Rafah. Posturile de televiziune egiptene au relatat că trei răniţi au fost transferaţi la spitalul din Al-Arish, reşedinţa provinciei Sinaiul de Nord, la circa 40 de kilometri de Rafah.

Potrivit unui responsabil palestinian, ''copiii şi unii bătrâni au cu ei însoţitori''. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că autorităţile egiptene au primit o listă cu 4.000 de persoane rănite care au nevoie de îngrijire medicală ce nu poate fi furnizată în Fâşia Gaza.

''Sperăm că ei vor putea pleca în următoarele zile întrucât au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi realizate în Gaza. Viaţa lor trebuie salvată'', a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Armata israeliană pare că vrea o încercuire a oraşului Gaza, avansează din 3 direcţii. Imagini apocaliptice publicate de IDF din Gaza