Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Motivul pentru care Hezbollah a lansat duminică atacul asupra Israelului, după uciderea comanantului Fuad Shukr

Cel mai intens schimb de focuri dintre Israel şi Hezbollah din ultimele luni a ridicat din nou tensiunile în Orientul Mijlociu. Liderul Hezbollah a susţinut că atacul de ieri a fost un real succes şi.a acuzat Israelul că încearcă să ascundă pagubele suferite. Gruparea teroristă a mai declarat că negocierile de pace dintre Hamas şi Israel au fost motivul pentru care bombardamentul a venit atât de târziu.    

de Redactia Observator

la 26.08.2024 , 08:56

Serviciile de informaţii israeliene au aflat planurile Hezbollah cu câteva ore înaintea bombardamentului. Guvernul a ordonat un atac preventiv. 100 de avioane de luptă au distrus sute de lansatoare de rachete ale Hezbollah. "Armata a acţionat cu fermitate pentru a contracara amenințările. Au distrus mii de rachete îndreptate spre nordul țării", a declarat Benjamin Netanyahu.

Chiar dacă sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome a distrus aproape toate proiectilele, au fost şi câteva rachete care au lovit mai multe oraşe din nordul Israelului. Oamenii de aici trăiesc de luni bune în teroare. "Trăim într-un stres continuu, care continuă să crească. Suntem foarte neliniștiți. Sperăm ca ambele părți să ajungă la un acord și ca oamenii să trăiască în pace, să meargă la muncă și să-și crească copiii".

Totuşi, Hezbollah a declarat că a încercat să evite pe cât posibil zonele cu civili şi că atacul a vizat de fapt mai multe baze israeliene, inclusiv o bază de informaţii militare de lângă Tel Aviv. Într-un discurs ţinut ieri, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah a acuzat Israelul că încearcă să mascheze pagubele suferite. "În cazul în care ni se pare că rezultatul nu este unul suficient, vom răspunde la un moment dat. A fost o agresiune, nu un act preventiv. Dacă presupunem că a fost un act preventiv, atunci nu a avut niciun impact asupra operațiunilor noastre militare de astăzi".

Vezi și

Motivul pentru care atacul a venit atât de târziu, spune Hezbollah, ar fi discuţiile privind încetarea focului în Gaza. Discuţii care par să nu fi dat roade. Potrivit unor oficiali egipteni, negocierile de pace de la Cairo s-au terminat fără ca Israel şi Hamas să fi ajuns la un numitor comun.

Ieri, cel mai mare aeroport din Israel a fost închis o oră. Multe zboruri au fost redirecţionate. Altele, inclusiv de la Bucureşti, au fost anulate. Israelul a decretat stare de urgenţă pentru 48 de ore, timp în care armata are puteri sporite.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri externe » Motivul pentru care Hezbollah a lansat duminică atacul asupra Israelului, după uciderea comanantului Fuad Shukr