Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Motivul pentru care un nord-coreean a decis să se întoarcă în ţara sa după 13 ani petrecuţi în Coreea de Sud

Un nord-coreean a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă din Coreea de Sud în ţara sa. Bărbatul fugise în sud în 2011. A fost prins de poliţişti când încerca să treacă graniţa înapoi cu un autobuz furat, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 16:04

Motivul pentru care un nord-coreean a decis să se întoarcă în ţara sa după 13 ani petrecuţi în Coreea de Sud Graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord - Profimedia

Poliţia sud-coreeană a anunţat miercuri că a arestat un transfug nord-coreean care provocase un accident cu un autobuz furat, în timp ce încerca să se întoarcă în ţara sa, transmite AFP.

Bărbatul fugise din Coreea de Nord în 2011

Bărbatul care fugise în Coreea de Sud în 2011 intenţiona să treacă frontiera înapoi în Coreea de Nord, însă a izbit vehiculul de o baricadă de pe un pod situat imediat la sud de zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două state.

Articolul continuă după reclamă

Un anchetator a precizat că arestatul, în vârstă de peste 30 de ani, lucra în construcţii şi trăia în condiţii grele. "Îi e dor de familie", a explicat oficialul.

Pe acelaşi subiect

Poliţia intenţionează să îl acuze de furt şi de nerespectarea legislaţiei privind securitatea naţională.

Trecerile din Sud în Nord sunt neobişnuite în peninsula coreeană; transfugii urmează de obicei traseul invers, uneori prin China, peste fluviul Yalu (Amnok) care marchează frontiera chino-nord-coreeană.

De la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953) peste 34.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud şi numai câţiva au încercat să se întoarcă. Conform datelor ministerului reunificării de la Seul, din 2012 până în 2021 au revenit în Coreea de Nord doar 31 de transfugi. În ianuarie 2022, un portar de imobil stabilit în Sud a trecut înapoi în Nord prin estul DMZ.

Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat în ultima vreme. Regimul de la Phenian testează tot mai frecvent diferite arme şi lansează către sud baloane cu deşeuri, iar guvernul de la Seul a reacţionat prin suspendarea unui acord militar bilateral şi reluarea difuzării de propagandă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » Motivul pentru care un nord-coreean a decis să se întoarcă în ţara sa după 13 ani petrecuţi în Coreea de Sud