Muzeul Rijksmuseum, redeschis dupa 10 ani
Cel mai cunoscut muzeu de arta din Amsterdam, Rijksmuseum, s-a redeschis dupa ample lucrari de restaurare care au durat nu mai putin de zece ani.
Ceremonia redeschiderii a fost pe masura celebrului Rijksmuseum, construit in 1885 pentru a adaposti cele mai pretioase creatii ale maestrilor artei olandeze. Regina Beatrix, ajutata de directorul muzeului, a descuiat, simbolic, portile muzeului cu o uriasa cheie aurita, adusa de doi copii. Momentul a fost salutat cu sunete vesele de sirene. Au urmat focuri de artificii si desfasurarea unui urias banner prin care muzeul le ura bun venit vizitatorilor sai.
Se estimeaza ca 10.000 de oameni au urmarit ceremonia si au asteptat cu rabdare, in ciuda rafalelor de ploaie, sa viziteze muzeul. Mai ales ca, in ziua redeschiderii, intrarea a fost gratuita. Lucrarile de restaurare au durat 10 ani, mai mult decat era prevazut, iar costul lor depasit, de asemenea, bugetul initial, ajungand la 375 milioane de euro. Dar noua infatisare a muzeului a fost elogiata de toti criticii de arta. Arhitectii au eliminat diferitele modificari si completari construite de-a lungul anilor, fara un plan de ansamblu, si au pus din nou in valoare atat venerabila cladire, cat si operele de arta. Cea mai importanta dintre acestea, capodopera lui Rembrandt, "Rondul de Noapte", beneficiaza de propria sala.
Pentru regina Beatrix, redeschiderea muzeului a fost una din ultimele intalniri cu supusii sai inainte de 30 aprilie, atunci cand va abdica in favoarea printului Willem Alexander. Domnia unei suverane atat de populare nu putea avea un final mai bun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰