Meniu LIVE
Search
x

NATO restrânge accesul în cartierul general diplomaţilor din Belarus, după deturnarea avionului Ryanair

NATO a decis să restrângă accesul în sediul Alianţei Nord-Atlantice diplomaţilor din Belarus, un stat membru al Parteneriatului Euro-Atlantic, pentru a sancţiona astfel decizia Minskului de a deturna un avion de linie Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul Roman Protasevici, a anunţat luni secretarul general al blocului militar, Jens Stoltenberg.

De Ana Maria Ghiarasim la 31.05.2021, 18:50

”Am decis să limităm accesul personalului belarus în carterul general al NATO” de la Bruxelles, a anunţat într-o conferinţă de presă norvegianul Jens Stoltenberg, scrie news.ro.

”Aliaţii au condamnat ferm o încălcare a reglementărilor internaţionale şi un atac împotriva libertţii de exprimare” ale autorităţilor belaruse, a amintit el.

”Salutăm sancţiunile impuse de aliaţii NATO, inclusiv restricţiile accesului impuse companiilor din Belarus, şi cerem eliberarea imediată a persoanelor arestate”, a adăugat el.

Avion comercial forțat să aterizeze la Minsk

Pe acelaşi subiect

Belarusul a obligat la 23 mai un avion aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă.

Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, şi partenera sa rusoaică Sofia Sapega, au fost arestaţi.

UE, dintre ale cărei state membre 22 sunt şi membre NATO, a decis să interzică intrarea în spaţiul aerian european al copaniilor aeriene belaruse şi a recomandat copaniilor aeriene europene să evite spaţiul aerian belarus.

Sancțiuni după incidentul aviatic provocat de Belarus

Liderii europeni au cerut de asemena să se pregătească sancţiuni economice - sectoriale - vizând regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Aceste sancţiuni urmează să fie prezentate miniştrilor de Externe UE la o reuniune prevăzută la 21 iunie,  la Luxemburg.

Belarusul a deschis o misiune diplomatică la NATO în aprilie 1998, la şase ani după ce a aderat la Consiliul Cooperării Nord-Atlantice, care a devenit în 1997 Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, un forum care reuneşte toate ţările aliate şi partenere din zona euro-atlantică.

Coperarea bilaterală a început în 1995, când Belarusul a aderat la Programul Parteneriatul pentru Pace.

Acesta permite cetăţenilor belaruşi să se foremeze în state membre NATO în vederea ”pregătirii civile a gestionării crizelor, controlul armamentului, apărarea aeriană, controlul circulaţiei aeriene, telecomunicaţii, prelucrarea informaţiilor, formare lingvistică şi formare militară”, precizează NATO.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » NATO restrânge accesul în cartierul general diplomaţilor din Belarus, după deturnarea avionului Ryanair