Antena Meniu Search
x

"Nicio casă nu mai este în picioare. Situaţia este catastrofală". Bilanţul cutremului din Japonia a urcat la 62 de morţi

Bilanţul cutremului din Japonia a urcat la 62 de morţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu. Echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori ai teribilului cutremur care a lovit luni centrul ţării, dar   operaţiunile de salvare sunt complicate de vremea nefavorabilă.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 11:51

Autorităţile au avertizat cu privire la ploi abundente pe tot parcursul zilei şi la posibile alunecări de teren în zona afectată, Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, o fâşie de pământ lungă şi subţire care pătrunde în Marea Japoniei. "Atenţie la alunecările de teren până miercuri seara!", a avertizat Agenţia meteorologică niponă (JMA).

Cutremur, sute de replici şi tsunami de peste un metru

Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora locală 16:10, având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru, devastând coastele, drumurile şi casele de la malul mării.

Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului. Un responsabil din departamentul Ishikawa, care a fost intervievat miercuri de AFP dar care nu a dorit să îşi dea numele, a declarat că "62 de persoane au murit" şi peste 300 au fost rănite, dintre care 20 grav.

Pe acelaşi subiect

Bilanţul victimelor ar putea creşte în continuare, întrucât se aşteaptă ca operaţiunile de căutare să continue mult timp în aceste zone rurale cu sate greu accesibile, în special din cauza stării drumurilor. Multe persoane ar putea fi în continuare blocate sub dărâmăturile caselor lor, potrivit postului de televiziune NHK.

Nicio casă nu mai este în picioare în Suzu

Peste 31.800 de persoane s-au refugiat în adăposturi, potrivit autorităţilor, iar circa 34.000 de locuinţe din prefectura Ishikawa sunt în continuare lipsite de curent electric. De asemenea, multe dintre gospodării nu au apă curentă. Masuhiro Izumiya, primarul din Suzu, a declarat că "practic, nicio casă nu mai este în picioare" în acest mic oraş situat în vârful Peninsulei Noto, potrivit televiziunii TBS.

"Aproximativ 90% dintre case sunt distruse total sau aproape total (...). Situaţia este catastrală", a adăugat el. "Cu un cutremur cu magnitudinea 7,5 trebuie să ne aşteptăm la replici timp de mai multe luni", a indicat marţi pentru AFP geologul Robin Lacassin, director de cercetare la CNRS.

Trenurile de mare viteză japoneze, shinkansen, şi-au reluat marţi circulaţia în centrul ţării, după ce circa 2.400 de pasageri au rămas blocaţi ore întregi - 24 de ore, în unele cazuri - pe şine sau în gări. Autostrăzile din regiune au fost, de asemenea, redeschise. Situată pe aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", Japonia este una dintre ţările cu cele mai frecvente cutremure din lume.

Arhipelagul japonez este marcat de amintirea teribilului seism cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami gigant în martie 2011 pe coastele sale nord-estice, o catastrofă care s-a soldat cu circa 20.000 de morţi şi dispăruţi. Acest dezastru a dus şi la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav produs după cel de la Cernobîl, în 1986. Deocamdată nu au fost semnalate probleme semnificative la centralele nucleare japoneze în urma cutremurului de Anul Nou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Nicio casă nu mai este în picioare. Situaţia este catastrofală". Bilanţul cutremului din Japonia a urcat la 62 de morţi