Antena Meniu Search
x

Video Nivelul Dunării a crescut alarmant: puhoaiele ameninţă mai multe oraşe din Europa. Cât de riscant este pentru România

Alertă pe Dunăre! Fluviul s-a umflat îngrijorător după ploile torenţiale din ultimele zile. O viitură este aşteptată în Ungaria spre sfârşitul săptămânii, după ce puhoaiele ameninţă acum Linz, al treilea mare oraş din Austria. Şi la noi, autorităţile monitorizează permanent situaţia. 

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 20:24

Peste 200.000 de localnici din Linz au privit îngrijoraţi cum apele mari ale Dunării au surpat malurile. Fără apărare, străzile de lângă faleză au fost inundate. Nivelul fluviului a depăşit şapte metri, iar pompierii au început să ridice ziduri de protecţie.

În Ungaria, viitura afectează şi afluenţii Dunării. Un pod pentru maşini a fost închis la Gyor, de teamă să nu fie luat pe sus de apele revărsate. În weekend, faleza Dunării din Budapesta ar putea fi inundată. În România, debitul ar putea fi de maxim 7.500 de metri cubi pe secundă, sub primul grad de alertă situat la 11.000 de metri pe secundă. 

Germania a fost deja afectată de viituri

Vezi și

"Nu estimăm, în momentul de faţă, să avem probleme deosebite la propagarea acestei viituri, în bazinul superior al Dunării, pe sectorul românesc. Am avut debite maxime de 9.600 de metri cubi pe secundă în luna decembrie 2023", a declarat Marius Mătreaţă, reprezentant al Apelor Române.

Germania a fost prima ţară afectată de inundaţii, după ce Dunărea a atins 10 metri. Regiunea Bavaria a fost cel mai afectată, iar mai oraşe au închis şcolile. Circulaţia feroviară a fost suspendată pe mai multe rute.

În Slovacia, autorităţile au decretat stare de urgenţă în unele cartiere ale capitalei Bratislava şi au început să ridice bariere de nisip pe malurile Dunării, ca măsură de precauţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri externe » Nivelul Dunării a crescut alarmant: puhoaiele ameninţă mai multe oraşe din Europa. Cât de riscant este pentru România