Antena Meniu Search
x

Video Noi lupte între palestinieni și israelieni. Momentul în care o mașină atacată cu pietre intră în oameni

Scene șocante în Israel unde continuă ciocnirile între palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor după un weekend de violenţe în Ierusalimul de Est. 

de Redactia Observator

la 10.05.2021, 15:13

  • Tensiunile între evrei și palestinieni au crescut în ultimele zile.
  • Patru familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, din Ierusalimul de est, sunt ameninţate cu expulzarea în favoarea unor colonişti evrei.
  • Premierul Netanyahu a apărat dezvoltarea coloniilor evreieşti în Ierusalimul de Est.

Poliția israeliană a publicat luni o înregistrare care arată un vehicul în care protestatarii palestinieni aruncă cu pietre, înainte ca mașina să intre într-un protestatar. Peste 200 de persoane au fost rănite luni, pe Espalanada Moscheilor, în confruntări - aruncări cu pietre, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc - între palestinieni şi poliţişti israelieni. În urma acestei escaladări, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni, la solicitarea Tunisiei. Această intensificare a violenţelor coincide cu ”Ziua Ierusalimului”, care marchează, în calendarul ebraic, cucerirea Ierusalimului de Est de către Israel, un eveniment marcat adesea de ciocniri între israelieni şi palestinieni, potrivit news.ro.

Mii de palestinieni au aruncat luni cu proiectile către forţele de ordine poziţionate pe Esplanada Moscheilor, pentru a controla accesul în al treilea cel mai sfânt loc musulman și totodată Muntele Templului  pentru evrei. Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că au fost rănite 215 persoane, iar 153 au fost spitalizate, dintre care patru în stare critică.

De la ce au plecat noile violențe dintre palestinieni şi poliţişti israelieni 

Poliţia israeliană a anunţat nouă răniţi în rândul său. În apropiere de Esplanadă,  o maşină la bordul căreia se aflau israelieni, care a fost ţinta unor tiruri cu pietre, a pierdurt controlul şi a intrat în palestinieni. După ce s-a oprit, maşina a fost atacată de mai multe persoane, care au au aruncat cu proiectile în pasageri. Un polițist a intervenit cu focuri  de avertisment. Poliţia israeliană a anunţat că acţioneză pentru a pune capăt violenţelor în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est - un sector palestinian ocupat de Israel de peste o jumătate de secol. ”Nu vom lăsa extremişti să ameninţe securitatea publicului”, a avertizat poliţia. Peste 200 de persoane - majoritatea palestinieni, dar şi poliţiştii israelieni - au fost rănite vineri seara în cele mai violente ciocniri de pe Espalanada Moscheilor din 2017 încoace. Calmul a revenit sâmbătă şi duminică pe Esplanadă, însă ciocniri între palestinieni şi poliţişti israelieni au continuat, în alte sectoare din Ierusalimul de Est, soldate în total cu peste 100 de răniţi, potrivit Semilunei Roşii palestiniene. Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a avertizat duminică cu privire la faptul să Israelul ”va continua să asigure libertatea de cult, dar nu va autoriza revolte violente” şi ”va impune respectarea legii şi ordinii”.

Pe acelaşi subiect

Netanyahu a apărat totodată dezvoltarea coloniilor evreieşti în Ierusalimul de Est

”Ierusalimul este capitala Israelului. Cum fiecare naţiune îşi construieşte capitala, noi avem dreptul să construim Ierusalimul. Este ceea ce am făcut şi ceea ce vom continua să facem”, a avertizat Netanyahu. Unul dintre vectorii tensiunilor la Ierusalimul de Est, în ultimele săptămâni, sunt patru familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, ameninţate cu expulzarea în favoarea unor colonişti evrei. O audiere a Curţii Supreme israeliene în acest dosar a fost amânată ”având în vedere contextul actual”, a anunţat justiţia israeliană.

În Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană în care la putere se află mişcarea islamistă Hamas, baloane incendiare şi proiectile au fost lansate către sud, în susţinere faţă de manifestanţii de la Ierusalim. Armata israeliană a anunţat că s-au tras şapte tiruri, duminică seara şi luni, din Fâşia Gaza către sudul Israelului, dintre care două au fost interceptate de sistemul antirachetă Domul de Fier, iar trei au căzut în zone nelocuite, fără să provoace victime ori pagube. Ca represalii, tancuri israeliene au ”atacat posturi militare” aparţinând Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat armata, care a închis punctul de trecere de la Erez, singurul prin care populaţia din Fâşia Gaza intră în Israel.

Occidentul și Lumea Arabă solicită rețineri 

Statele Unite i-au îndemnat vineri atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni, ”să pună capăt violenţei” şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ”posibila expulzare a unor familii palestiniene din Sheikh Jarrah". Emiratele Arabe unite (EAU), Bahrainul, Marocul şi Sudanul - ţări arabe care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în ultima perioadă - şi-au exprimat ”îngrijorarea profundă” şi au îndemnat Israelul la calm. Cvartetul în Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Rusia, ONU şi UE, a îndemnat Israelul să dea dovadă de ”reţinere”. ONU, profund îngrijorată, îndeamnă Israelul la o ”reţinere maximă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Noi lupte între palestinieni și israelieni. Momentul în care o mașină atacată cu pietre intră în oameni