Antena Meniu Search
x

Noua "armă de război" a Rusiei pune pe jar serviciile de securitate din Europa: "Moscova este din ce în ce mai agresivă"

Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă pentru cazuri de sabotaj şi posibile incendii bănuite că ar fi provocate de Rusia, după atacuri misterioase asupra infrastructurii din ţările baltice, Germania şi Regatul Unit, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 30.05.2024 , 14:06

Noua "armă de război" a Rusiei pune pe jar serviciile de securitate din Europa: "Moscova este din ce în ce mai agresivă"
Noua "armă de război" a Rusiei pune pe jar serviciile de securitate din Europa: "Moscova este din ce în ce mai agresivă" - Profimedia Images

Incidentele includ un incendiu la un magazin Ikea din Vilnius, Lituania, în această lună, precum şi un atac incendiar recent în estul Londrei. Deşi nu există dovezi de coordonare între aceste cazuri, serviciile de securitate apreciază că acestea ar putea face parte dintr-o încercare sistematică a Moscovei de a destabiliza Occidentul pentru sprijinul său pentru Ucraina, scrie Agerpres.

În timpul Războiului Rece, operaţiunile serviciilor de informaţii străine erau efectuate de spioni, dar în epoca reţelelor de socializare, cei responsabili pentru aceste atacuri pot fi pur şi simplu angajaţi, fără a lăsa urme ale posibilelor legături cu alţi atacatori.

Aceste incidente au fost semnalate la un summit al miniştrilor de externe şi ai apărării, desfăşurat la Bruxelles în această săptămână, la care oficiali de securitate olandezi, estonieni şi lituanieni au avertizat despre vulnerabilităţile naţionale.

Articolul continuă după reclamă

Un ministru, care a cerut să nu fie identificat, a spus că oficialii europeni sunt profund îngrijoraţi de sabotajul organizat, finanţat şi realizat de împuterniciţi ruşi, indică The Guardian. Premierul polonez Donald Tusk a dezvăluit săptămâna trecută că autorităţile ţării sale au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj presupus a fi săvârşite la ordinul serviciilor ruse.

Pe acelaşi subiect

Europa, în alertă

Infracţiunile ar fi inclus "loviri, incendiere şi tentative de incendiere", a spus el, iar anchetatorii investighează dacă Rusia a fost implicată în incendiul de la un centru comercial din Varşovia, o afirmaţie pe care ambasada Rusiei a descris-o ca fiind o teorie a conspiraţiei.

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac incendiar asupra a două unităţi având legătură cu un om de afaceri ucrainean dintr-o zonă industrială din Leyton, estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile de informaţii ruse.

De asemenea, ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, a remarcat marţi la Bruxelles că ţara sa a fost deja victimă a sabotajului rus"Au efectuat operaţiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca maşina ministrului de interne şi pe cea a unui jurnalist (incident petrecut în luna februarie - n.r.). Acesta este comportamentul normal al Rusiei. Ne pare rău să o spunem, dar trebuie să înţelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă faţă de ţările europene şi, de asemenea, faţă de ţările NATO", a explicat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri externe » Noua "armă de război" a Rusiei pune pe jar serviciile de securitate din Europa: "Moscova este din ce în ce mai agresivă"