Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Risc de colaps social în Japonia: În 2022 s-au născut cei mai puţini copii din istorie. Guvernul e alarmat: E ultima noastră şansă

Rata de natalitate scăzută şi îmbătrânirea populaţiei din Japonia ameninţă funcţionarea societăţii nipone. Premierul Fumio Kishida a anunţat că pregăteşte un pachet de măsuri despre care spune că reprezintă ultimă șansă de a evita un colaps social, potrivit publicaţiei Bloomberg.

de Redactia Observator

la 29.03.2023 , 14:13

Temerile privind colapsul social în Japonia determină Guvernul să ia măsuri de ''ultimă şansă'' împotriva scăderii natalităţii Temerile privind colapsul social în Japonia determină Guvernul să ia măsuri de ''ultimă şansă'' împotriva scăderii natalităţii - Shutterstock

Măsuri precum concediul paternal obligatoriu sau anularea datoriilor studenților pentru cei care au un copil au fost discutate în ultimele săptămâni. În timp ce unele dintre acestea sunt considerate controversate și nu vor ajunge în programul final, Kishida a promis că guvernul său va depune eforturi suplimentare pentru a combate declinul ratei natalităţii. 

Numeroase ţări industrializate se confruntă cu un declin al ratei natalităţii, însă tendinţa este extrem de pronunţată în Japonia, aflată în declin demografic şi al cărei procent de locuitori de 65 de ani şi peste este al doilea din lume, după Monaco, conform datelor Băncii Mondiale. Statul nipon, care numără 125 de milioane de locuitori, a înregistrat, în 2022, un record minim al naşterilor. Rata natalităţii este în scădere inclusiv la vecinii Japoniei, printre care şi China, unde populaţia a scăzut în 2022.

"Abordarea chestiunii politicilor privind copiii şi educaţia copiilor" este un şantier "care nu mai poate aştepta şi care nu ar mai trebui amânat. Din cauza ratei scăzute a natalităţii, estimăm că numărul anual al naşterilor a scăzut anul trecut sub pragul de 800.000", declara şeful Executivului nipon, la începutul anului. Din acest motiv, Japonia este "la limita incapacităţii de a putea continua să funcţioneze ca societate", a mai spus premierul.

Articolul continuă după reclamă

Ultima şansă pentru salvarea societăţii nipone

Pe acelaşi subiect

Impactul economic ar putea fi dezastruos. Declinul ratei natalităţii nu numai că va frâna creşterea economică, ci ar putea duce şi la prăbuşirea sistemului de pensii și ar putea afecta domenii precum Sănătatea și Apărarea, a avertizat un consilier guvernamental.

Pe 17 martie, premierul nipon a prezentat o parte din ideile sale pentru încurajarea creştereii ratei natalităţii, avertizând că țara mai are doar câțiva ani pentru a remedia o "criză națională". Kishida vrea introducerea unor noi subvenții menite să determine 85% dintre tați să își ia concediu paternal până în 2030, față de 14% în prezent.

''Vreau să creez o societate unde tinerii se pot căsători aşa cum doresc şi unde toţi cei care doresc pot avea copii şi îi pot creşte fără stres'', a declarat premierul Japoniei. Kishida propune în special creşterea alocaţiilor pentru copiii mici, garantarea îmbunătăţirii salariilor tinerilor şi atenuarea poverii costurilor destinate studiilor la nivelul familiilor.

"Cauza acestei situaţii o reprezintă bărbații și corporațiile care nu au considerat creşterea copiilor ca fiind şi sarcina lor", a declarat Shiro Yamasaki, consilier al cabinetului Kishida. "Dacă acest lucru nu se schimbă, nu va mai exista nicio soluție". Cu toate acestea, experiența recentă a altor țări indică faptul că mai mult sprijin guvernamental și echitate de gen nu garantează întotdeauna încurajarea natalităţii. Ratele de fertilitate, pe termen lung, în țările nordice au scăzut în ultimii ani. 

În acest scop, Guvernul intenţionează să ofere indemnizaţii companiilor pentru încurajarea utilizării acestui concediu paternal şi creşterea cuantumului concediilor parenatale dacă ambii părinţi au recurs la această măsură.

O abordare radicală ar putea fi singura șansă de succes, având în vedere eșecul a trei decenii de încercări treptate de a schimba tendința privind natalitatea în statul nipon, sunt de părere experţii internaţionali. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Risc de colaps social în Japonia: În 2022 s-au născut cei mai puţini copii din istorie. Guvernul e alarmat: E ultima noastră şansă