Antena Meniu Search
x

Foto "O experienţă traumatizantă". Mărturii ale pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei în SUA: dureri mari, stigmă şi piedici neaşteaptate

Statele Unite ale Americii au declarat variola maimuţei drept "urgenţă de sănătate publică" luna recută, după săptămâni la rând de îngrijorare cu privire la impactul negativ al acestui virus. Într-un apel privat pe Zoom, mai mulţi pacienţi adulţi, bărbaţi care întreţin relaţii intime cu persoane de acelaşi sex, şi-au povestit experienţele - unele dintre ele "traumatizante" - cu privire la ce înseamnă, de fapt, să ai variola maimuţei.

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 16:26

Variola maimuţei reprezintă deja, pentru mii de persoane de pe întreg mapamondul, mai mult decât un nume de boală abstract. Sunt pacienţi infectaţi cu virusul, care au trecut prin experienţe neplăcute diverse, fie din cauza simptomelor, fie în urma tratamentului primit sau din cauza stigmatului cu care s-au simţit "etichetaţi". Potrivit BBC, mai mulţi americani s-au întâlnit virtual, printr-un apel pe Zoom, pentru a-şi împărtăţi poveştile. Cu toţii au fost depistaţi cu virusul, iar unii încă se mai confruntă cu urmările fizice sau emoţionale ale bolii.

Mărturii ale pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei

Primul caz de variola maimuţei a fost depistat, pe teritoriul Statelor Unite, pe 18 mai 2022, în Massachusetts. De atunci, peste 10.000 de persoane infectate au fost raportate de-a lungul întregii ţări, în toate statele cu excepţia Wyoming. Deşi oricine poate fi infectat prin contact direct cu o persoană ori o suprafaţă contaminată, majoritatea cazurilor au fost înregistrate în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii intime de tip homosexual.

"Este o experienţă traumatizantă. Sunt o altă persoană după ce am trecut prin asta", mărturiseşte Jeffrey Galaise, gazda întâlnirii pe Zoom. "Dacă nu ai trecut prin acest lucru, nu ai nicio idee cât de dureros e. Sau cât de greu e când încerci să faci rost de ajutor şi sprijin", adaugă el. Bărbatul de 41 de ani, originar din New York, a început să se simtă rău în ziua în care urma să se vaccineze împotriva variolei. Au trecut 25 de zile de când s-a îmbolnăvit, perioadă în care spune că a simţit pe propria piele toate simptomele posibile asociate variolei maimuţei - de la leziuni şi inflamaţii limfatice la febră extrem de ridicată. Americanul se plânge că informaţiile despre pericolele bolii, cât şi despre tratament sunt încă vagi şi stârnesc confuzie chiar şi în rândul personalului medical. "Oamenii suferă şi nimeni nu ştie ce e de făcut", spune Jeffrey Galaise.

Un alt participant la apel, Silver Steele, care lucrează în industria divertismentului pentru adulţi, povesteşte că variola maimuţei a fost un "calvar" de aproximativ o lună. Bărbatul în vârstă de 42 de ani din Texas a avut leziuni grave, în jurul gurii, care l-au împiedicat să se hrănească în mod corespunzător. A slăbit aproape 6 kilograme, în urma bolii, dar se consideră unul dintre pacienţii "norocoşi". A auzit lucruri mult mai rele de la ceilalţi oameni infectaţi cu care a făcut schimb de impresii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » "O experienţă traumatizantă". Mărturii ale pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei în SUA: dureri mari, stigmă şi piedici neaşteaptate